Ko je čovek koji lično kod Trampa lobira za Kosovo?

Brajan Balard, ključni sakupljač sredstava za predsednika SAD, lično je lobirao kod Trampa u aprilu u ime Vlade Kosova, piše portal Politiko.

Izvor: Kossev

Petak, 08.06.2018.

09:22

Ko je čovek koji lično kod Trampa lobira za Kosovo?
Getty Images

Kako je potom preneo KoSSev, Balard je nakratko razgovarao sa američkim predsednikom o odnosima sa Kosovom i spomenuo zahtev kojim je ambasador Kosova zatražio da se Tramp sastane sa Hašimom Tačijem.

Politiko se pozvao na podnesak američkog odeljenja za pravosuđe, u koji je imao uvid. U tom podnesku se navodi i da je sastanak Balarda i Trampa održan 20. aprila, bio je vrlo kratak, dok je Tramp bio na u Mar-a-Lagu. Prisustvovali su i Joni Destefano, ključni Trampov pomoćnik, penzionisani general-potpukovnik, sada savetnik za nacionalnu bezbednost Kit Kelog i potpredsednik Majk Pens, navodi se u tekstu koji je objavio Politiko.

"Zakon od lobista, koji zastupaju strane vlade, ili političke partije, zahteva da otkriju za koga lobiraju, za razliku od onih koji zastupaju domaće interese. Iako se članovi Kongresa i zvaničnici administracije redovno pojavljuju u takvim izveštajima, neobično je da se predsednik pojavljuje u jednom. Međutim, Balard, koji je otvorio vašingtonsku kancelariju nakon Trampovog izbora, izgradio je reputaciju kao šačica lobista sa ličnim odnosima sa predsednikom", navodi Politiko.

Isti portal podseća da je Balard "izgradio značajnu inostranu praksu od osnivanja firme prošle godine u Vašingtonu, lobirajući za klijente, uključujući vlade Azerbejdžana, Dominikanske Republike, Kosova, Katara i Turske".

Isti podnesak obelodanio je, dodaje se – da se Balard sastao sa guvernerom Floride Rikom Skotom u aprilu u ime vlade Katara, te i da su drugi lobisti njegove firme lobirali kod mnogih drugih zvaničnika Floride u ime Katara, uključujući gradonačelnika Majamija Francisa Suareza i Džefa Vinika – vlasnika Tampa bej lajtninga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: