Tajna operacija Kremlja: Makedonija postaje satelit Rusije

Makedonija postaje destinacija za političke stratege Kremlja, ideologe ruske izuzetnosti i moskovske pravoslavne misije, prenosi danas Glas Amerike.

Izvor: Beta

Petak, 08.06.2018.

13:00

Tajna operacija Kremlja: Makedonija postaje satelit Rusije
Getty Images

Pod naslovom "Analiza dezinformacija: Hoće li Makedonija postati ruski satelit", VOA navodi da, kao i u Ukrajini, stratezi ruskog informacionog rata identifikuju postojeće slabe tačke u zemlji koja se našla na meti, i predstavljaju ih na način da promovišu interese Moskve.

U Makedoniji, stratezi Kremlja ističu u svojim publikacijama postojeća etnička i politička pitanja koja obuhvataju albansku manjinu, ali i pitanja koja prate evroatlantske aspiracije Makedonije, navodi se u tekstu koji je originalno obljavljen na veb-sajtu za proveravanje činjenica, zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija "Slobodna Evropa" (www.polygraph.info).

Prema Makedonskom servisu Glasa Amerike, ključni strateg u ruskom informacionom ratu u Makedoniji je Leonid Savin, koji je krajem maja obučavao 50 pripadnika "Jedinstvene Makedonije", ultradesničarske stranke koja se protivi promeni imena Makedonije i doživljava put zemlje prema NATO i EU kao kraj makedonske državnosti i nezavisnosti.

U tekstu se navodi da je Savin "komesar Evroazijske omladinske unije", krila ruske ultranacionalističke Evroazijske unije, pokreta koji su stvorili Aleksander Dugin i njegovi ideološki saradnici i da je jedan deo platforme te unije pod nazivom "Naš neprijatelj" u potpunosti posvećen SAD.

Taj odeljak se završava paragrafom u kojem piše: "Naša Unija ima apsolutnog neprijatelja. To su SAD. One su alfa i omega naše mržnje", prenosi VOA. Pored bliskosti s Aleksanderom Duginom, ostale Savinove veze dodatno ga identifikuju kao ključnu figuru ekspanzionističke politike Kremlja. Savin se navodi kao glavni urednik dve agencije, Katehon i Geopolitika, i kao redovni saradnik državnog Fonda za stratešku kulturu.

Katehon je veb-sajt koji je osnovao i finansira Konstantin Malofejev, ruski multimilioner, koji je pod sankcijama SAD zbog svoje logističke, finansijske, ideološke i materijalne podrške ruskim operacijama na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je, međutim, tek mali deo Malofejevljevih geopolitičkih interesa. Istraga nemačkog nedeljnika Cajt 2015. godine otkrila je veze koje su Malofejev i Dugin imali sa vodećim grčkim političarima, a čitav trag na kraju vodi do sve do predsednika Rusije.

Malofejev, Dugin i ostali navodno su učestvovali i u pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine, ali i nekoliko drugih tajnih ruskih operacija na Balkanu, dodaje se u analizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: