"Da li mislite da Albanci neće krenuti da zauzmu sever?"

Na pitanje novinara da li postoji papir o kojem mediji pišu, a koji navodno predlaže konačno rešenje odnosa "Srbije i Kosova", Vučić kaže - "Procenite sami".

Izvor: B92

Petak, 08.06.2018.

10:03

Tanjug, Rade Preliæ

"Bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor na to pitanje, bez obzira šta ko govori", rekao je predsednik Srbije novinarima.

Kako je dodao, pitanje Kosova je najteže i najodgovornije pitanje koje "oslikava sve naše, ali i njegove brige". "Daću vam odgovor zašto je to tako, najkraći, ali će trajati duže...", rekao je Vučić.

"2001, 2002, u ekstazi otvaranja prema svetu, gde je bilo mnogo dobrih stvari, poneke i loše, živeli smo u uverenju kako je Zapad sve što nam je radio, radio ne protiv nas, nego protiv Miloševića. Uveravali su nas da će se prvo rešavati standardi na Kosovu, pa onda status. Onda smo posle 2003. i ubistva premijera Srbije imali još veće napade na Srbe na Kosovu. Učestale, lakše napade. Onda se dogodio mart 2004. i pogrom - paljenje, rušenje i proterivanje Srba s Kosova", objasnio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, to je bio način da se sa standarda pređe na status.

"Svima je postalo jasno da Albanci ni u narednih 50 godina neće ispuniti standarde. To su do sada pokazali više puta, kao i to da rade pod direktnom kapom jedne ili više zapadnih sila. Oni su tada pokazali - evo šta može da se desi ako nam ne date ono što hoćemo. Sve je to uvod u samoproklamovanu nezavisnosti 2008. i užasno nereagovanje tadašnje vlasti i užas nereakcije međunarodne zajednice", ističe Vučić.

Kako kaže, to je sve ispričao "kako bi građani Srbije shvatili da se slično dešava i danas, kada je sve veći broj pojedinačnih incidenata na Kosovu u kojima se napadaju Srbi".

"To su iskoordinisani i isplanirani napadi na Srbe. To uopšte nije slučajno. Ne možete reći da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu. Na sve to Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predstavnik na Kosovu koji je te napade nazvao pravim imenom", navodi Vučić.

"Hrabriji sam nego što mislite"

Tanjug, Rade Preliæ
"Kosovo je noćna mora za sve nas, a pre svega za mene kao najodgovornijeg, pa na kraju krajeva i vrhovnog komandanta, jer šta ćemo da radimo ako Albanci uz logističku podršku zna se već koga krenu da zauzmu sever? Pitam i one što komentarišu po medijima – šta ćemo da radimo? Šta je naša reakcija? Zato želim da postignemo dogovor", dodao je on.

Kako kaže, nije reč o pitanju da li će on biti smatran krivcem ako Albanci krenu u okupaciju severa Kosova, već je pitanje šta će nam još uzeti ukoliko se ne branimo, a ako se branimo i reagujemo, jesmo li time ugasili našu budućnost.

"Šta nam je izbor, recite mi? Umete li da sagledate? Moj posao nije da pratim toliko dnevnopolitičke događaje, već strateški da sagledam, da vidim šta je realno, a šta ne. Najlakše mi je da opsujem i kažem im šta mislim i verujte mi da im to kažem u lice i da sam hrabriji nego što mislite, ali moj posao je da sačuvam mir i da im ne dam bilo kakav povod za bilo kakvu akciju", istakao je Vučić.

"Ja u njihov moral ne verujem... Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju sever? U to više niko ne veruje", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: