"EU na prekretnici", Merkel o "Maršalovom planu za Afriku"

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njen austrijski kolega Sebastijan Kurc izjasnili su se na sastanku Narodne partije Evrope (EPP) za delotvorniju Evropu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.06.2018.

20:09

Foto: Tanjug/AP/Micael Sohn

Takođe, oni su apelovali za zajedničko delovanje u migracionoj politici.

Merkelova smatra da je Evropa na prekretnici i založila se za dalekosežne reforme, i to ne samo u spoljnoj, ekonomskoj i politici prema izbeglicama, već i u evropskim institucijama.

Ona se izjasnila za zajedničku spoljnu, odbrambenu i bezbednosnu politiku, ali i zajedničku razvojnu, migrantsku i politiku azila, kao i zajedničku naučnu i ekonomsku politiku, te monetarnu uniju, kao i zajedničku obrazovnu i kulturnu uniju.

U spoljnoj politici, nemačka kancelarka želi odustajanje od principa jednoglasnosti.

Kao najveći izazov narednih meseci, Merkelova i Kurc naveli su izbegličku tematiku.

"Ako ne uspemo da nađemo rešenje za pitanje migracije, onda ćemo dovesti u pitanje osnove EU", kazala je Merkelova zahtevajući zajednički evropski sistem azila, jedinstvene standarde azila, kao i evropsku ustanovu za azil, te "pravu evropsku graničnu policiju".

Istovremeno je naglasila da samo zaštita granice nije dovoljna, već da su potrebne i mere protiv uzroka emigacije.

Merkelova se, s tim u vezi, založila za "Maršalov plan za Afriku".

Kurc se izjasnio za bržu izgradnju Fronteksa, dodajući da će 2027. godine biti prekasno.

"Ljudi nisu spremni da tako dugo čekaju. Fronteks, pored toga, ne treba da ima samo više službenika i novca, već mora biti opremljena i odgovarajućim mandatom. Fronteksu mora biti omogućeno da sarađuje sa trećim državama i zaustavlja brodove na moru“, objasnio je on.

Što se raspodele izbeglica tiče Kurc smatra da to pitanje nije tako hitno i dodaje da se svađa oko toga ne sme staviti u prvi plan, jer se dogovor verovatno ne može postići.

Kada je reč o narednim izborima za Evropski parlament, Merkelova i Kurc su se izjasnili za model nosioca liste.

"Ja sam uvek bio za jačanje direktne demokratije. Nosilac liste bi omogućio da građani direktno biraju predsednika Evropske komisije. Transnacionalne liste nisu nam potrebne", kazao je Kurc.

Na skupu Narodne partije Evrope, Kurc je pohvaljen kao primer kako neko građanskog i demohrišćanskog opredeljenja, kao i sa proevropskim stavom, može pobediti na izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: