"Da hoće, Rusi bi okupirali Ukrajinu za nekoliko dana"

U slučaju vojnog sukoba Rusije i Ukrajine, Ukrajina bi bila poražena za nekoliko dana, izjavio je u intervjuu za nemački "Velt" bivši generalni sekretar NATO.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

11:32

Foto: Getty Images

"Da Rusija to želi, ruske trupe bi mogle da okupiraju Ukrajinu za nekoliko dana, uprkos činjenici da je za protekle dve-tri godine Ukrajina znatno povećala svoj vojni potencijal kao odgovor na napad na svoju teritoriju“, rekao je Anders Fog Rasmusen, koji je inače savetnik predsednika Ukrajine.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO su nesumnjivo spremne za "moćni napad ruskih tenkova", ali najbolji način za održavanje mira je obuzdavanje potencijalnog protivnika.

Istovremeno, Rasmusen je naglasio da se Rusija može pridružiti Alijansi u bilo kom trenutku, pod uslovom da ispunjava neophodne kriterijume. "Međutim, NATO dosad nije dobio odgovarajuću izjavu iz Moskve, a da budem iskren, mislim da se ni u budućnosti ništa neće promeniti", dodao je Rasmusen, a prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: