Dramatično upozorenje naučnika: Amerika će biti potopljena

Najnoviji izveštaj agencije američke vlade otkriva da se poplave zbog visoke plime širom SAD događaju dvaput češće nego pre samo 30 godina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.06.2018.

08:01

Dramatično upozorenje naučnika: Amerika će biti potopljena
Ilustracija: Getty Images

Naučnici predviđaju da će se taj trend nastaviti zbog porasta nivoa mora.

Američka Nacionalna okeanografska i atmosferska administracija, u svom izveštaju upozorava da su poplave koje izazivaju visoke plime prošle godine postavile rekord u više od četvrtine od 98 lokacija koje ta agencija nadgleda širom zemlje.

U izveštaju se navodi da je prošle godine Sabin Pas u Teksasu imao 23 dana takvih poplava, dok su Altantik Siti u Nju Džersiju i Boston i Masačusetsu imali po 22 takva dana.

Kako se ukazuje, neki gradovi u drugim delovima SAD imali su manje poplava, ali su u mnogima od njih zabeležene rekordne visine vode.

"I pored godišnjih i regionalnih razlika, trend je sasvim jasan: Zbog porasta nivoa mora, prosečna nacionalna učestalost plimskih poplava je udvostručena u odnosu na pre 30 godina", piše u izveštaju.

Ben Horton, istraživač sa Univerziteta Ratgers, kaže da to predstavlja "upozorenje" i dodaje da je duž čitave američke obale potrebna akcija. On je, takođe, ocenio da je izveštaj značajan jer ga je uradila agencija administracija predsednika Donalda Trampa koji osporava da se klima menja, i zato što pokazuje da se "problemi na našim obalama pogoršavaju i pogoršavaće se".

Sa porastom nivoa mora, primorska mesta širom SAD doživljavaju poplave koje zatvaraju puteve ili sve više remete normalne dnevne aktivnosti.

Pomenuti izveštaj navodi da su takve poplave dostigle reokordne nivoe duž jugoistočne atlantske obale i na istoku Meksičkog zaliva, uz podatak da je i San Dijego u Kaliforniji imao dotad nezabeležnih 13 dana poplava od visoke plime.

Prognoze vremena za ovu i naredne godine upozoravaju da bi moglo doći do još češćih poplava i na istočnoj i na zapadnoj obali, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: