"Ne znam za treći, četvrti svetski rat vodiće se palicama"

Ruski predsednik Vladimir Putin počeo da odgovara na pitanja građana u okviru redovnog godišnjeg programa "Direktna linija".

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

06:59

Foto: Tanjug/AP

Pitanja je, prema navodima organizatora, do srede u 12 sati po moskovskom vremenu stiglo više od 1.385.000.

Prema navodima organizatora, najveći broj pitanja stigao je putem telefona 803-135, a neki su koristili SMS poruke (oko 317.000 njih), dok su drugi uputili pitanja preko MMS poruke (više od 31.500 njih).

Prvo pitanje voditelja postavljeno Putinu ticalo se sive ekonomije, a predsednik Rusije je odgovorio da se Rusija kreće prema "stabilnoj beloj boji". "Ako se govori u takvim kategorijama: bela, crna i siva - mi se krećemo prema stabilnoj beloj boji", odgovorio je predsednik, a prenosi ruska agencija Tas.

Rusija je, prema njegovim rečima, krenula putem održivog ekonomskog rasta, a o tome govori rast industrije i poljoprivrede.
Tanjug/AP
Odgovarajući na pitanje o trećem svetskom ratu, ruski lider je podsetio na Ajnštajnove reči. "Ne znam kakvim oružjem će se voditi treći svetski rat, ali četvrti će se voditi palicama i kamenjem", rekao je Putin, dodajući da bi takav rat imao najpogubniji uticaj na čovečanstvo. "Svest o tome da bi novi svetski rat mogao biti kraj civilizacije nas mora držati podalje od globalnih sukoba", izjavio je Putin.

"Nije bilo globalnih sukoba, jer je u svetu među vodećim silama uspostavljen strateški paritet. Ma koliko to zvučalo neprijatno, reći ću vam. Strah od međusobnog uništenja obuzdavao je i prisiljavao vojne sile da se međusobno poštuju“, naglasio je Putin, prenosi Tas.
Tanjug-AP
On je dodao i da je vreme da se sedne za pregovarački sto i da se napravi moderna šema evropske i međunarodne bezbednosti. Putin se tokom emisije uzdržao da odgovori kada bi odnosi sa Zapadom mogli da se poboljšaju i istakao da Moskva mora da štiti svoje interese.

"Ne mogu da dam tačan vremenski okvir, ali mogu da pojasnim uslove za to. Za Rusiju jasno je da moramo da zaštitimo svoje interese i da to stalno radimo, bez grubih i neobičnih metoda, ali moramo da zaštitimo naše interese u sferama ekonomije i bezbednosti", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija uvek traži kompromise i dodao da će se pritisak na Rusiuju okončati kada zapadni partneri shvate da su metode koje koriste "neefikasne, kontraproduktivne i štetne za sve". "Oni Rusiju vide kao pretnju. Oni smatraju da Rusija postaje njihov konkurent. Ja na to gledam kao na pogrešnu politiku", rekao je Putin.

Pitanja upućena šefu ruske države tiču se transportne komunikacije s Krimom, sastanka s američkim predsednikom Donaldom Tampom, situacije u vezi s novinarom Arkadijem Babčenkom, koji je nedavno inscenirao sopstveno ubistvo u Kijevu....

Pojedinci su postavili predsedniku i ličnija pitanja, kao na primer da li se plaši političkih rivala i da li misli da će ruski fudbalski tim proći grupu na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji.
Foto: Tanjug/ AP
Govorio je i o SAD, koje, kako kaže, šire svoje nadležnosti izvan svojih granica godinama i nastoje da ih prošire i na evropske zemlje. "Kada sam govorio u Minhenu 2007. godine, a taj govor je često citiran svih ovih godina, bio sam suočen sa činjenicom da su mnoge moje kolege bile ljute smatrajući ga suviše oštrim i neprimerenim. Ali, o čemu sam govorio?", rekao je ruski predsednik.

On je podsetio da je tada rekao da su SAD proširile nadležnosti svojih zakona van svojih granica i da je to neprihvatljivo. "To se događa danas, ali u odnosu na naše evropske i druge partnere", zaključio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: