"Dođite u muzeje – otkrićete da je Makedonija grčka" FOTO

Pela -- Hiljade Grka je izašlo na ulice u većim gradovima na severu zemlje da bi protestovali protiv vladinih nacrta rešenja spora s Makedonijom oko njenog imena.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP
Podeli
Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos
Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos

Oko 2.000 ljudi se okupilo u Peli, istorijskom centru antičke Makedonije i rodnom mestu Aleksandra Velikog, što je ipak manje od broja kome su se nadali organizatori.

"Pozivamo naše komšije koje ne poznaju istoriju da posete naše muzeje i arheološka nalazišta da bi otkrili da je Makedonija grčka", rekao je gradonačelnik Halkidone Joanis Cuknidas.

Skup u selu Pela je bio jedan od više od 20 protesta, koje širom zemlje organizuju tvrdokorni protivnici bilo kakve upotrebe naziva Makedonija u sporu oko imena između Atine i Skoplja, prenosi AP.

Među učesnicima protesta bilo je političara opozicionih partija, lokalnih zvaničnika i predstavnika organizacija, a bilo i snažno prisustvo Grčke pravoslavne crkve, javila je grčka agencija ANA.

Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos
Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos

Protest, organizovan uz pomoć grčke dijaspore i lokalne asocijacije gradonačelnika, istovremeno je održan u više od 12 gradova u tom delu Makedonije na severu Grčke

Atina od 1991, kada je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija proglasila nezavisnost, odbija da prizna svog suseda pod ustavnim imenom.

Grčka se plaši da bi Skoplje moglo da položi pravo na sever Grčke i protivi se ulasku Makedonije u EU i NATO.

Skupovi su, između ostalog, održani u Solunu, Kateriniju, Kavali, Larisi, Kastoriji, Polikastru i mnogim drugim gradovima.

Učesnici skupova su mahali grčkim zastavama, nosili transparente i verske simbole i izvikivali slogane kao što su "Grčka znači Makedonija" i "Dalje ruke od Makedonije".

Policija nije saopštila zvanične procene o broju učesnika na protestnim skupovima, koji su završeni bez incidenata, javila je ANA.

Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos
Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos

Pregovori su u poslednje vreme ostvarili značajan napredak, a zvanična Atina je spremna da kao ime svog severnog suseda prihvati "Nova Makedonija", "Severna Makedonija" ili "Gornja Makedonija", ali pod uslovom da se to ime unese u makedonski ustav i koristi u svim prilikama, nezavisno da li u samoj Makedoniji ili u inostranstvu.

Opozicija u obe zemlje odbija kompromis, jer svaka smatra ustupke svoje zemlje preteranim.

Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos
Foto: Tanjug/AP/G. Papanikos

.

Svet

strana 1 od 470 idi na stranu