Danas: Beograd priželjkuje podelu Kosova, Zapad ni da čuje

Srpske vlasti i dalje smatraju da bi bilo najbolje da se kosovski čvor razmrsi tako što bi Beograd dobio sever Kosova i manastire, ali Zapad ne želi to da čuje.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2018.

08:39

Danas: Beograd priželjkuje podelu Kosova, Zapad ni da čuje
Ilustracija: Getty Images

Tako piše list "Danas" pozivajući se na diplomatske krugove.

Jučerašnja poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže rezoluciju 1244, što za nas znači da imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo" namenjena je u podjednakoj meri domaćoj javnosti i Zapadu pred narednu fazu pregovora o rešavanju kosovskog pitanja.

"Vučić učestalo u poslednje vreme priprema javnost u Srbiji da je moguća 'potpuna katastrofa' u vezi s Kosovom, a u tom slučaju moguće je i da dodje 'do novog geostrateškog pozicioniranja Srbije, u smislu veće okrenutosti ka Rusiji", ocenjuju izvori Danasa.

Po njima, Vučić se i dalje nada izvesnom ustupku od Zapada, odnosno da će Zapad, uključujući SAD i EU, proceniti da im je bolje da zarad očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu Srbija ne bude gurana u još čvršći ruski zagrljaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: