Šest udžbenika za srednje škole biće stopirano zbog LGBT

Šest udžbenika za srednje škole biće stopirano od septembra ukoliko izdavači iz njih ne izbace iskaze koji nisu afrimativni prema LGBT, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.06.2018.

23:49

Šest udžbenika za srednje škole biće stopirano zbog LGBT
Foto: Thinkstock

List navodi da na upotrebu tih udžbenika pritužbe ima lezbijsko udruženje "Labris".

Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja ocenio je da udžbenici moraju da budu "popravljeni" do jeseni, a ako izdavači to ne učine, Ministarstvo prosvete može da zabrani njihovu upotrebu.

Naime, sporni su sadržaji u kojima se pominje LGBT populacija, pa od jeseni, kako sada stvari stoje, za šest predmeta u medicinskim i drugim stručnim školama neće postojati nikakvi udžbenici.

Reč je o izdanjima Zavoda za udžbenike - "Interne bolesti sa negom 2", "Zdravstvena nega III", "Psihologija za drugi razred gimnazije", "Psihologija" za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične uslige, "Neuropsihijatrija" i "Dečija neuropsihijatrija", precizira beogradski list.

U izveštaju koji je potpisala poverenica za ravopravnost, navodi se da se njima diskriminišu pripadnici LGBT populacije na osnovu seksualne orijentacije. To je zasmetalo "udruženju L", kako ga naziva poverenica, ne želeći da otkrije da je reč o lezbijskoj organizaciji "Labris".

O tome da mu je šest udžbenika nepoželjno u učionicama, izdavač - Zavod za udžbenike - još nije obavešten, napominju "Novosti".

Prema rečima Jelene Ivanović, direktorke sektora za strategiju i razvoj Zavoda za udžbenike, Ministarstvo im još nije uputilo obaveštenje, a kada ga dobiju, kaže, postupiće najefikasnije moguće, kako bi đaci što pre imali udžbenike na raspolaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: