Ministar Stefanović o "tajkunima" i šta je "neverovatno"

Udruživanje Dajrekt medije i Junajted medije ministar policije Nebojša Stefanović vidi kao pokušaj vraćanja "tajkunske hobotnice na vlast po svaku cenu".

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.06.2018.

16:27

Ministar Stefanović o
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Upitan o tome, kako navodi državna agencija Tanjug, zašto se mediji ne bave kupovinom Dajrekt medije od SBB-a i zašto ujednjenje medijske imperije prolazi nezapaženo, Stefanović kaže da to govori o ogromnom uticaju koji Dragan Đilas i Dragan Šolak ostvaruju.

O tom uticaju je, navodi, nekada pisala i pokojna Verica Barać, koja je govorila o apsolutnoj kontroli medija koju je tada Đilas sprovodio kroz svoje agencije kojima je kupovao sekunde i time direktno uticao na televizijski program ili na objavljivanje ili neobjavljivanje informacija.

"Neverovatno je da niko od medija ne piše o ujednjenju najveće medijske agencije sa najvećim kablovskim operaterom, čak i nekim televizijskim kanalima", rekao je Stefanović i dodao da je reč o potpunom ukrupnjavanju "jedne strukture kroz koju je više nego jasno da se ostvaruje uticaj na medije kojim ti tajkuni pokušavaju da ostvare uticaj na politički život u Srbiji".

Opširnije na ovom linku: Direct media postaje deo United media

Gotovo nigde, kaže, možda samo u jednom ili dva medija, moglo se pročitati nešto o tom ujedinjenju, te naglasio da postoji strah da se pomene ime Đilasa i Šolaka u bilo kom smislu, pa čak i kad se govori o njihovim poslovnim aktivnostima.

"Neverovatno mi je i kada se govori da su dali ogroman novac NUNS da to niko ne sme da pomene. Ne mogu da zamislim da je Vučić recimo dao NUNS toliki novac, stitine hiljada evra, šta bi onda bilo rečeno za taj NUNS? Kakve bi etikete dobijali, kako bi bili nazivani oni koji bi se usudili da takav novac prihvate?", upitao je Stefanović.

"Nadam se da ćemo formulisati dobar politički odgovor ovome, jer društvo treba da se bori protiv takve vrste stvaranja monopola pošto to jeste pokušaj stvaranja tela koje treba da ostvari cenzuru, ali ne cenzuru države jer u našoj zemlji nema te cenzure", naveo je Stefanović i dodao da postoji samo cenzura da se nešto objavljuje protiv takvih tajkuna.

Ne možete da, ističe, kažete lošu reč protiv njih kao što niste mogli od 2008. do 2012. godine, a pritom da se namučite, da nađete jednu novinu sa naslovom protiv tih ljudi u novinama.

Nažalost, kaže, jasno mu je da je ponovo na delu pokušaj da o Đilasu i Šolaku ne sme da se kaže ništa.

"Ne smete da pomenete ta imena, jer ako ih pomenete, sada ćete imati strukturu koja će kroz agencije, sekunde, televizije, ogroman novac, kablovske operatere moći da se usmere na vas, da vam zagorčava život i da uskrati sekunde vlasnicima televizija, a da onima koji su očigledno na neki način zaslužili njihovu milost, da neki novac", navodi Stefanović.

To je, dodaje, nažalost model za koji se nadao da se nikad više posle 2012. neće pojaviti.

"Mislim da smo kao društvo dužni da se odupremo takvoj vrsti formiranja medija", kazao je Stefanović i dodao da takve medijske organizacije treba da "stvore jedan potpuni mrak o nekim ljudima, da ne može da se kaže ništa o njima".

Veliki broj medija u Srbiji otvoreno govore o svim temama, kritikuju i predsednika i vladu, što je potpuno normalno, i to može da se pročita u dnevnim novima i čuje na televiziji.

Istovremeno, naglašava, o nekim ljudima, poput Đilasa i Šolaka, čak ni vest o ujedinjenju ne sme da se objavi, odnosno ne smeju da se njihova imena protežu u negativnom kontekstu.

"Mislim da to i jeste naš posao, da se hrabro borimo za slobodu javne reči u Srbiji. Nije sloboda javne reči da smete da kažete o nekima sve, o nekima ništa, sloboda znači da svi moraju da kažu sve, ali isto tako i da svi onda moraju da istrpe. Ne možete da svakakoga dana o porodici Vučića i našim porodicama govorite bilo šta, a da o njima ne smete da kažete ništa", kaže Stefanović.

Đilas je, dodaje, javni funkcioner i dužan je da trpi kritiku i isto tako su i mediji dužni da prenose te informacije,.

"Videćemo, naravno, u narednom periodu da li će na te koji primaju novac od Đilasa i Šolaka to uticati na njihovu objektivnost i aktivnost", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: