Priština odbila poziv u Brisel: "Ili sve - ili ništa"

Priština -- Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije za učešće na sastanku u četvrtak i petak u Briselu o ZSO.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Arifi je za Radio "Slobodna Evropa" izjavio da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Kako kaže, od Brisela je krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog “ozbiljnih zastoja” u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i o ostalim temama.

Međutim, prema njegovim rečima, Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja.

"Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume - ili će biti implementirani svi sporazumi ili nijedan", rekao je Arifi.

On je ocenio da je Evropska unija "pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)".

"Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione evra, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona evra. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa", ocenio je šef delegacije u tehničkom dijalogu.

Arifi je ukazao da se pored toga "Srbija rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima" kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji, te tvrdi da je normalizacija sa takvim ponašanjem nemoguća.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj prethodno je povukao iz skupštinske rasprave predlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu