Slovenija: Na vrhu očekivano, drugi komičar, ušla desnica

Slovenačka demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše osvojila oko 25% glasova na parlamentarnim izborima u Sloveniji, pokazuju preliminarni rezultati.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 03.06.2018.

18:44

Slovenija: Na vrhu očekivano, drugi komičar, ušla desnica
Foto: Tanjug, AP

Socijaldemokrate su na trećem mestu sa oko 10 odsto glasova, dok je Stranka modernog centra, dosadašnjeg premijera Mire Cerara, dobila podršku oko devet odsto birača.

Ako ti rezultati budu potvrđeni nijedna stranka neće imati dovoljno glasova da sama formira vladu, pa će biti formirana koaliciona vlada.

Nakon toga, slede Levica (9,5), Nova Slovenija osvojila je 6,6 glasova, Stranke Alenke Bratušek 5,5 odsto, a Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) pet odsto glasova.

Agencija STA navodi da, prema tim anketama, sledi i iznenađući povratak u parlament ultradesničarske Slovenačke nacionalne stranke sa 4,3 odsto osvojenih glasova.

Hina ocenjuje da bi veliki broj stranaka koje su ušle u parlament, ako su izlazne ankete tačne, mogao da oteža formiranje nove vlade u Ljubljani.

Razlog da se parlamentarni izbori održe nekoliko nedelja pre redovnog roka, bila je iznenadna ostavka odlazećeg premijera Mira Cerara u martu zbog neuspelog železničkog projekta.

Birališta su otvorena u sedam sati, a pravo glasa imalo je 1,7 miliona upisanih birača. Glasači su birali između 1.600 kandidata za 90 poslaničkih mesta.

Na parlamentarnim izborima, osmim od sticanja nezavisnosti, učestvovalo je 25 partija.

Poslednje ankete pokazivale su da bi desničarska opoziciona Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše mogla bi da osvoji oko 25 odsto glasova, što ipak nije dovoljno za većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: