Jedna od najboljih škola pred gašenjem - najavljen protest

Subotica -- Osnovna škola Miloš Crnjanski u Subotici koja postoji skoro 60 godina i sa više od 350 đaka, trebalo bi da bude zatvorena, saznaje “InfoNet Vojvodina”.

Izvor: InfoNet Vojvodina
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

“Moje dete u septembru kreće u prvi razred, a od roditelja druge dece sam saznala da je škola pred zatvaranjem. Možete misliti kako je roditeljima budućih đaka prvaka, kad to saznajemo pred početak raspusta i kada ne znamo gde će nam dete u septembru ići u školu”, kaže za InfoNet majka budućeg prvaka.

Portal navodi da su roditelji vest o zatvaranju škole saznali od dece, a da su učenicima to ove nedelje saopštili nastavnici.

“Rečeno mi je da je to već rešeno. Navodno zatvaraju osnovnu školu ‘Miloš Crnjanski’, kako bi u nju bili prebačeni učenici iz Ekonomske škole, jer se ona nalazi u zgradi koja pripada Jevrejskoj zajednici. Pošto je ta zgrada restitucijom vraćena Jevrejskoj zajednici, ideja je da sve učenike presele u ‘Miloš Crnjanski’, a đake iz naše osnovne škole, valjda, rasporede po drugim školama u gradu”, kaže S. D.

U dvorištu škole “Miloš Crnjanski” nalazi se i osnovna škola “Jovan Mikić”, koju pohađa manji broj učenika.

“Nije nam jasno zašto zatvaraju školu, koju pohađa više od 350 učenika, umesto one druge, koja se nalazi u istom dvorištu, ali sa znatno manjim brojem đaka. Evidentna je tendencija rasta broja upisanih đaka u “Miloš Crnjanski”, gde se nastava odvija samo prepodne, što je praksa u svim evropskim zemljama, đaci ostvaruju zavidne rezultate na takmičenjima i prosto je neverovatno da sada planiraju da zatvore takvu školu”, navodi S. D.

Sastanak Saveta roditelja škole biće održan u ponedeljak, 4. juna, od 17 sati. Pozvani su svi roditelji koji žele da podrže opstanak Osnovne škole “Miloš Crnjanski". Na društvenim mrežama Subotičani su pokrenuli i peticiju protiv zatvaranja škole.

Grupa roditelja, kako nezvanično saznaje InfoNet, poslala je direktoru škole otvoreno pismo, sa molbom da pomogne da škola ne bude zatvorena.

“Razumemo da je neophodno da školska mreža u Srbiji bude optimizovana, ali ne razumemo da će to da urade tako što će zatvoriti jednu od najboljih osnovnih škola u Subotici. Najviše zameramo nadležnima što roditelje niko o ovome zvanično nije obavestio, saznali smo od naše dece. Generalno, vlada jedna opšta konfuzija oko cele ove priče, a mi ne znamo gde nam deca idu na nastavu od septembra”, kažu roditelji.

Oni imaju i saznanja da su nadležni iz pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje sazvali hitnu sednicu zaposlenih u školi.

“Zbog toga đaci prošle nedelje jedan dan nisu imali prva dva časa, a zaposlenima je saopšteno da će škola biti zatvorena čim se završi ova školska godina”, kaže R. M.

Odluku o gašenju OŠ „Miloš Crnjanski“ najpre bi trebalo da usvoji Gradsko veće. Ukoliko Gradsko veće da pozitivan odgovor, konačnu reč daće Skupština grada. "InfoNet Vojvodina" nezvanično saznaje i da bi OŠ “Miloš Crnjanski” trebalo da bude pripojena OŠ "Jovan Mikić“ ili nekoj drugoj školi po izboru. Objekat će zadržati obrazovnu namenu.

Optimizacija školske mreže u Srbiji počela je prošle godine u Beogradu. Ove godine, do septembra, biće reorganizovano 38 srednjih škola.

Osnivač srednjih škola je Republika Srbija, a osnovne su u nadležnosti lokalnih samouprava, kojima je stigao zahtev da daju svoje predloge za racionalizaciju školske mreže. Samo su malobrojne, u prvom roku do 15. maja odgovorile na taj zahtev, pišu “Večernje novosti”.

Pojedine srednje škole od jeseni neće postojati. Neke male biće ugašene, a odeljenja pripojena drugim, većim školama. Od dve škole praviće se jedna – sa jednim direktorom, administracijom i zgradom, pišu “Novosti”.

List navodi da će u prvoj fazi reforme, 38 srednjih škola biti “upareno” i formirano 19 novih. To u praksi znači da će u nekom gradu gde postoje dve škole sa malo đaka u velikim zgradama, obe biti ugašene i od njih formirano novo pravno lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu