Šta je Putin poručio Kimu preko Lavrova?

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je poruku severnokorejskom lideru Kim Džong Unu posredstvom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

23:15

Šta je Putin poručio Kimu preko Lavrova?
Getty Images

To je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ne želeći da otkrije o kakvoj je poruci reči. .

Kako prenosi Blumberg, Peskov u današnjem telefonskom razgovoru s novinarima nije želeo da otkrije kakva je to poruka, ali je odbio da komentariše i mogućnost da se Kim i Putin sastanu.

Šef ruske diplomatije, naime, danas je pozvao severnokorejskog lidera Kim Džong Una u posetu Moskvi.

"Dođite u Rusiju, biće nam veoma drago da vas ugostimo", rekao je Lavrov tokom susreta sa Kimom, a prenela je prethodno agencija Tass.

Lavrov je Kimu preneo Putinove želje da se uspešno razreši problem na Korejskom poluostrvu, kao i to da Putin veoma ceni "divne reči napisane u poruci posle njegovog reizbora".

Kim je rekao Lavrovu da Severna Koreja visoko ceni politiku ruske vlade, a posebno ruskog predsednika Vladimira Putina, koja se suprotstavlja američkoj dominaciji.

"Visoko cenim činjenicu da se ruske vlasti jasno protive američkoj dominaciji", istakao je Kim, koji je dodao da je uvek spreman da razgovora sa Rusijom o tom pitanju.

"Vaša poseta pokazuje koliko pažnje rusko rukovodstvo i predsednik Putin poklanjaju daljem razvoju i jačanju naših odnosa", zaključio je Kim.

Prva poseta Lavrova Pjongjangu od 2009. godine, inače, događa se u vreme priprema za samit između Kima i američkog predsednika Donalda Trampa sledećeg meseca, na kojem bi trebalo da pokušaju da reše sukob o nuklearnom programu Severne Koreje, napominje Blumberg.

Pre nego što se sastao sa Kimom, Lavrov je svom severnokorejskom kolegi Ri Jong Hou kazao da "rešenje nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu" mora da uključi povlačenje sankcija koje su uvedene Severnoj Koreji, preneo je ranije Tass.

"Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba da bude nekih faza i dođe do približavanja u svakoj od tih faza", rekao je Lavrov posle razgovora sa severnokorejskim kolegom.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se sprečilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dve Koreje i dogovora o održavanju samita između Severne Koreje i SAD.

Lavrov je takođe rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Severne i Južne Koreje, kao i Severne Koreje i SAD.

Tass je prethodno napomenuo da je Lavrov prvi predstavnik Rusije koji se sastaje sa severnokorejskim liderom Kim Džong unom.

"Čak i ako su pojedini Rusi videli Kim Džong Una, on je prvi zvaničnik koji se sastaje sa Kimom", rekao je jedan od članova ruske delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: