"Rumunija i Litvanija dozvolili da Amerikanci muče ljude"

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da su Rumunija i Litvanija pre petnaestak godina dozvolile mučenje ljudi u tajnim američkim zatvorima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.05.2018.

21:47

Ilustracija: GettyImages

Kako navode, u zatvorima u Rumuniji i Litvaniji zatvarani su i mučeni zatvorenici iz Palestine i Saudijske Arabije.

Kako se navodi u presudi suda u Strazburu, državljanin Saudijske Arabije Abd al-Rahimi Al Naširi pritvoren je i mučen u Rumuniji u periodu od septembra 2003. do oktobra 2005. Sud je pozvao Rumuniju da pronađe i kazni počinioce tog dela. Saudijac je kasnije prebačen u američki zatvor Gvantanamo.

Rumunija je odbacila optužbe da je na svojoj teritoriji dozvolila otvaranje tajnih zatvor SAD, a vlada u Bukureštu nije odmah odgovorila na optužbe.

Al Naširijev advokat rekao je da presuda Evropskog suda za ljudska prava sprečava Rumuniju da prikrije činjenicu da je bila domaćin tajnih zatvora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

U presudi se takođe navodi da je Litvanija dozvolila otvaranje tajnog zatvora CIA, koji je radio u periodu od februara 2005. do marta 2006. U njemu je bio pritvoren palestinac Abu Zubajah zbog sumnje da je učestvovao u planiranju napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Litvanije je dozvolila njegovo premeštanje iz drugog zatvora CIA u Avganistanu, izlažući ga "dodatnom lošem tretmanu". On je trenutno pritvoren u zatvoru Gvantanamo.

Litvanski zvaničnici naveli su da će razmotriti sudsku odluku, kao i da će ispitati sve tvrdnje.

Istragom u Litvaniji 2009. zaključeno je da je njihova obaveštajna agencija pomogla CIA da otvori dva mala zatvora u njihovoj zemlji, ali nije utvrđeno da li su te ustanove korišćenje za ispitivanje osumnjičenih za terorizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: