"Kršenje prava Srba je verifikovao i Stejt department"

Eparhija raško-prizrenska SPC ocenila je da poslednji incidenti na Kosovu pokazuju da se bezbednosna situacija Srba intenzivno pogoršava.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Navedeno je i da kosovske institucije, "što svojom pasivnošću, a u slučaju manastira Visoki Dečani i direktnim učešćem", neposredno doprinose tom pogoršanju.

Navodeći da je u napadima Albanaca prethodnih dana povređeno više Srba i oštećena je ambulanta u srpskom povratničkom selu Novake kod Prizrena, eparhija je pozvala institucije na Kosovu da poštuju zakone i zaustave etničko nasilje i netoleranciju.

"Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji verifikovano je i najnovijim izveštajem Stejt departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa vernicima pojedinim objektima i ukazuje na često kršenje postojećih zakona koji regulišu prava SPC i nevećinskih zajednica na ovom prostoru", piše u saopštenju.

Eparhija je podsetila da je troje Srba povređeno u ponedeljak kada ih je grupa Albanaca sprečila da obave litiju u selu Petrič kod Kline, a da se juče dogodilo nekoliko napada na Srbe u kojima je povređena i jedna žena sa šestomesečnom bebom, u selu Staro Gracko kod Lipljana.

"Grupa Albanaca kod sela Žač nedaleko od Kline presrela je lokalnog sveštenika Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji. Sinoć je napadnuta i ambulanta u srpskom povratničkom selu Novake kod Prizrena i tom prilikom su provaljena vrata i uništen veći deo dokumentacije", piše u saopštenju.

Kosovo

strana 1 od 99 idi na stranu