Rama kaže da Kosovo bolje čuva Srbe, nego Srbi Albance

Premijer Albanije Edi Rama ocenio da Kosovo ima najviše standarde manjinskih prava i da se ne mogu porediti odnos prema Srbima na Kosovu i Albanaca u Preševu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2018.

08:10

Rama kaže da Kosovo bolje čuva Srbe, nego Srbi Albance
EPA-EFE/Filip Singer

Rama je, u diskusiji na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači" u Beču, kazao da je Kosovo bezbedno mesto za Srbe i druge narode.

"Kosovo je danas svetli primer poštovanja prava manjina. Ne može se porediti kako se tretiraju Srbi na Kosovu i Albanci u Preševu. Kosovo ima najviše standarde, a tek iza njega idu ostali", poručio je on.

Na istom događaju Rama je govorio i o velikoj Albaniji, rekavši da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju. "Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje", tvrdi albanski premijer.

Inače, na promociji knjige pojavili su se i protivnici nezavosnosti Kosova, koji knjigu o Tačiju vide kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK. Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger obratio se prisutnima i izrazio čuđenje da jedna institucija poput Diplomatske akademije daje prostora osobi čija je prošlost sumnjiva.

On je ukazao da se na Kosovu i dalje događaju napadi na Srbe i kritikovao što na skupu nije bilo reči o zločinima tokom rata, već je prikazana samo jedna strana. Podsetio je da je OVK, koju je vodio Tači, bila i u SAD tretirana kao teroristička organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: