"Jevreji u Jasenovcu štićeni"; HRT se ograđuje

HTV je u emisiji “Dobar dan, Hrvatska“, koju uređuje Karolina Vidović Krišto, ugostila Igora Vukića.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA/Antonio Bat
EPA/Antonio Bat

Njega portal “Index.hr“ opisuje kao “filoustaškog revizionistu“, a on je inače i advokat Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Kako piše “Index.hr“, to udruženje se svim snagama trudi da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima i NDH.

“Jedan od glavnih falsifikata koji promiče je da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, te da biti zarobljenik u Jasenovcu i nije bilo toliko strašno.“

U takvom tonu napisana je i Vukićeva knjiga “Radni logor Jasenovac“ koju je autor promovisao na javnoj televiziji, uz asistiranje dvoje voditelja.

Vukić je naveo da je Jasenovac “bio mesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države“, te da su “Jevreji u Jasenovcu zapravo bili spašeni od deportacije u nacističke logore“.

Kako je Vukić nastavio priču “zarobljeni partizani sa sobom su u logor doneli tifus“, te da je jevrejski lekar morao da se bori protiv nastale epidemije, a i da je od tifusa, “kojim su ga zarazili partizani, umro i logorski sveštenik Zvonimir Brekalo".

HRT se danas ogradila od gostovanja Vukića.

“Hrvatska radio-televizija ograđuje se od stavova iznesenih u emisiji 'Dobar dan, Hrvatska', 30. maja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Takođe, HRT ističe da su svi zaposleni, novinari i urednici javnog medijskog servisa obavezni objektivno i nepristrasno da rade, te da poštuju pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske“, stoji u saopštenju HRT.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu