"Imamo ozbiljan problem jer je Srbija ukinula vize"

Sarajevo -- Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je u BiH primetan povećan broj migranata iz Irana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je rekao, BiH u tom smislu ima ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana.

"Najviše je u strukturi Pakistanaca, nakon toga Sirijaca i na trećem mestu je Iran. Kako ih dobijamo iz Irana? Imamo tu ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju", rekao je Mektić, preneo je Klix.ba.

Mektić je istakao da se ne može mešati u stvari druge države, ali da može da traži da se omogući vraćanje Iranaca u Srbiju.

Osvrnuo se i na spekulacije o navodnom "tajnom planu" naseljavanja migranata u Republiku Srpsku.

"To je izmišljotina. To se ne može dogoditi i neće se desiti. Rekao sam danas na sednici da ne želim da se od štaba krije ijedan migrant", rekao je Mektić.

On je rekao da je u BiH od početka 2018. godine do danas ušlo 5.116 nelegalnih migranata, 4.526 iskazalo je nameru za podnošenje zahteva za azil, a 475 migranata već je podnelo zahtev za azil.

Mektić je rekao da određeni političari iznose pogrešne podatke zarad ostvarivanja jeftinih političkih poena.

U ovoj godini je, naveo je Mektić, zatečeno 3.300 migranata na granici pri pokušaju ulaska u BiH i oni su vraćeni nazad u države iz kojih su dolazili.

On je naveo i da ima informacije da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranata.

"Otkud ih onda kod nas pet hiljada", pitao je Mektić, dodajući "kako onda BiH, Srbija, Hrvatska, Mađarska i Austrija imaju problem, a 'ove dole zemlje nemaju' ".

Istakao je da će predložiti jednu tačku na kojoj će se preseći migracije te da je najlogičnije da to bude u Grčkoj.

On je rekao da BiH neće pristati na to da se migracije preseku na granici BiH i Hrvatske.

Predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji je rekao da se pomoću migranata pokušava promeniti nacionalna struktura u BiH, Mektić je odgovorio da on ima pravo "da to odvali", odnosno da ne priča o ekonomiji, kriminalu i korupciji.

Stanovnicima BiH poručio je da nemaju razloga da se brinu, odnosno da se ovaj problem drži pod kontrolom te da Dodik pokušava dovesti u zabludu građane RS.

strana 1 od 116 idi na stranu