Slučaj "Beko": Optužena u suzama

Beograd -- U nastavku suđenja pred Višim sudom Beogradu za pokušaj ubistva Milana Beka u novembru 2014. godine, danas je Maja Adrovac iznela dopunu svoje odbrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Ona se tereti da je pomagala izvršiocima tog krivičnog dela.

Ona je posle skoro tri godine odlučila da sudu predoči kako je bila noću izvođena iz pritvora Okružnog zatvora gde su je ispitivali policajci, a požalila se i da su joj pre nekoliko dana na kućna vrata dolazila dvojica muškaraca koji su se predstavili kao inspektori, ali za koje sumnja da su pravi.

Maja Adrovac je posle prvog suđenja bila oslobođena od optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Aleksandar Zdravković kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Beka.

U dopuni odbrane Adrovac je rekla da su joj dvojica muškaraca na vratima pokazali neka dokumenta, ali da nije stigla da vidi da li su u pitanju prave policijske legitimacije.

Prema njenim navodima, ti ljudi su od nje tražili da im kaže šta još zna o događaju za koji je optužena, a zbog kojeg je više puta ispitivana i u policiji, kod tužioca i pred sudom. Adrovac je u dopuni odbrane rekla da su navodni inspektori pokušali da sa njom pričaju pred njenim maloletnim detetom, koje je ona odmah sklonila i odbila razgovor.

Izrazila je sumnju da su u pitanju pravi policajci i zamolila sud da je zaštiti. Sve vreme izlaganja je plakala i na kraju je vidno potrešena rekla da nije više u stanju da govori.

Za danas je bilo planirano i ispitivanje veštaka za telekomunikacije, ali kako je odbrana angažovala stručnog savetnika iz te oblasti za ispitivanje veštaka, branioci optuženih su zatražili odlaganje sudjenja radi njegovog prisustva. Suđenje je tako odloženo za 3. jul, a zakazano je i za 9. jul.

Zdravković, koji se tereti da je neposredni izvršilac pokušaja ubistva, optužen je za krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Oboje su negirali krivicu. Zdravković je u pritvoru od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode.

Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac prošle godine je spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac. Zdravkoviću se, optužnicom se na teret stavlja teško ubistvo u pokušaju. On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.

Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena.

Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom. Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen.

Beko je ranije tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću. Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobadjajuću presudu u junu 2016.

Tu odluku je medjutim Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem. Ona je supruga Ivana Adrovca koji se pominjao kao jedan od učesnika ovog dela ali nije zvanično osumnjičen.

strana 1 od 108 idi na stranu