Da li postoji uspešna alumni priča u Srbiji?

Beogradska otvorena škola je ovoga meseca obezbedila potvrdan odgovor na ovo pitanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

11:57

Da li postoji uspešna alumni priča u Srbiji?
Alumni BOŠ

Generacijama udaljeni, rasuti po svim svetskim kontinentima, angažovani na visokim pozicijama u najraznovrsnijim oblastima, od svetske ekonomije do alternativnih medicinskih pristupa, od data mining-a do muziciranja, čine jednu alumni mrežu od 1.200 članova.

Više od 120 alumnista glavnog jednogodišnjeg multidisciplinarnog obrazovnog programa Beogradske otvorene škole okupilo se u Beogradu pod sloganom “Godina na BOŠ-u jedna od najboljih u životu” sa jednom idejom – pružiti novoj generaciji studenata nezaboravno iskustvo koje su oni nekada imali.

Mada se reči “alumni”, “alumnae” kod nas retko sreću u medijima, na obrazovnim ustanovama i drugim organizacijama, ona je veoma prisutna u sličnim okruženjima širom sveta. U skladu sa tradicijom poteklom sa prestižnih američkih univerziteta, alumni zajednicom danas se u užem smislu označavaju bivši učesnici i studenti škola i fakulteta, dok šire ona može obuhvatati sve bivše korisnike, članove i donatore organizacija i udruženja. I dok se univerziteti i organizacije u Srbiji retko bave održavanje odnosa sa svojim alumnistima, propuštajući da uvide društvene potencijale i resurse koje mreža pojedinaca sličnih interesovanja, vrednosti, znanja nosi sa sobom, jedna mala i odabrana zajednica aktivno živi već 25 godina.

U susret upisu nove generacije studenata programa koji je od 1993. godine izneo preko 1.200 studenata i koji danas nosi naziv Studije budućnosti, više od 120 alumnista priključilo se inicijativi nekoliko “alumni entuzijasta” i uzelo učešće u donatorskoj večeri sa ciljem finansijske podrške programu koji je u mnogome doprineo njihovom profesionalnim i ličnom razvoju.

Donatorskom zabavom alumnisti su obezbedili dovoljno sredstava za pokrivanje troškova dela predavanja za 26. generaciju studenta, za čiji upis je otvoren konkurs do 1. jula. Ovo svakako nije jedini način na koji su alumnisti BOŠ-a uključeni u program i rad organizacije – mnogi od njih danas su I predavači na ovom program, učestvuju u Alumni2 Students mentorskom programu i programu stažiranja u okviru Studija budućnosti, ali su i saradnici i partneri na brojnim projektima organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: