Dodeljene stipendije fondacije "Dr Zoran Đinđić"

Beograd -- Stipendije Fondacije “Dr Zoran Đinđić” dodeljene su mladim studentima u rezidenciji nemačkom ambasadora u Beogradu Aksela Ditmana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Molim vas, molim vas, vratite se u Srbiju, a mi ćemo dati sve od sebe da obezbedimo dobro okruženje u kojem ćete moći da radite", istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić obraćajući se svim dobitnicima stipendija fondacije "Dr Zoran Đindić" i Nemacke službe za akademsku razmenu (DAAD).

Podrška budućim ekspertima i liderima tako stvara značajne nove mostove na kojima počiva blisko i pouzdano partnerstvo Nemačke i Srbije, istakao je nemački ambasador Ditman.

Dr Simona Hajne, direktorka Nemacke službe za akademsku razmenu (DAAD) u Beogradu, navela je da je ovo prvi put da DAAD dodeljuje stipendije zajedno sa fondacijom "Dr Zoran Đindić".

"Povezuju nas slični ciljevi, a sam Zoran je pravi primer kvalitetne razmene studenata, jer je i sam bio nemački student", rekla je Hajne.

Fondacija "Dr Zoran Đindić" već 15 godina učestvuje u sprovođenju programa stipendija.

Cilj programa je da se mladim, kvalifikovanim ljudima obezbedi stručno usavršavanje u najpoznatijim nemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest meseci, kako bi kasnije to znanje i iskustvo preneli i u Srbiju.

Od 2004. godine više od 650 stipendista iz Srbije i regiona i 160 nemačkih kompanija učestvovalo je u razmeni, a ove godine fondacija šalje 19 srpskih studenata i mladih diplomiranih stručnjaka na praksu u Nemačku.

DAAD je ove godine podelio 59 individualnih stipendija, kako studentima sa osnovnih, tako i za master i doktorske studije i stručna usavršavanja.

DAAD je najveća organizacija na svetu koja se bavi međunarodnom razmenom studenata i istraživaca, a na godišnjem nivou DAAD podržava kroz individualni program stipendiranje više od 500 srpskih i nemačkih studenata/naučnika.

Pored premijerke Brnabić i ambasadora Ditmana, dodeli su prisustvovali i Ružica Đindić, američki ambasador Kajl Skot, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đordević, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktor SANU Vladimir Kostić, osnivač i direktor beogradskog Festivala igre Aja Jung.

strana 1 od 144 idi na stranu