Bliži se "Mirdita": Protesti, sporni stihovi i simboli OVK

Tradicionalna, peta po redu manifestacija "Mirdita, dobar dan", koja danas počinje u Beogradu, izazvala je niz provokacija u Beogradu i Prištini.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Naime, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je danas da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala "Mirdita, dobar dan", koji treba da se održi u Beogradu.

Prvo su srpski radikali tražili zabranu tog festivala i najavili protestno okupljanje, a kosovski mediji preneli da je jednoj umetnici iz njihove ekipe policija na administrativnom prelazu oduzela fotografiju sa natpisom OVK i zastavu Albanije.

Ove godine festival je inspirisan glumcem Bekimom Fehmijuom, koji je svojim sjajnim rolama proslavio kinematografiji nekadašnje SFRJ u svetu, a otvoriće ga film "Brak" u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Međutim, predstavnici srpske opozicije, pre svega, SRS i DSS i pokreta Dveri protestuju zbog održavanja ovog festivala jer smatraju da promoviše Kosovo kao nezavisnu državu.

S druge strane, opoziciona Liberalno demokratska partija najavila je da će članovi te stranke festival braniti od, kako su naveli, ekstremista.

Radikali su najpre tražili zabranu održavanja ove kulturne manifestacije, a potom najavili i okupljanje ispred Hrama svetog Save, odakle će se uputiti ka Centru za kulturnu dekontaminaciju, iako je policija zabranila ovo okupljanje.

Prištinska RK2 javila je ranije da je članici kosovskog tima umetnika, slikarki Elizi Hodža na administrativnom prelazu Merdare oduzeta fotografija iz vremena rata na Kosovu, koja ima natpis OVK i zastavu Albanije.

Navodi se da je policija oduzela još dve fotografije i katalog izložbe te slikarke, a koja je trebalo da učestvuje na izložbi "Između snova i realnosti", koja se održava u okviru festivala "Mirdita, dobar dan".

Ovaj medij tvrdi da su svi učesnici festivala morali da prođu kroz detaljnu kontrolu koja je trajala više od sat vremena, kao i da je srpska policija branila fotografisanje.

"Oduzete su mi tri fotografije, jedna od njih je sa natpisom OVK, druga prikazuje proteste i stihove poznatog kosovskog pesnika Alji Podrimje: 'Kosovo, krv koja se ne prašta…', i treća slika koju sam uradila povodom desetogodišnjice kosovske nezavisnosti, predstavlja 'igru' između kosovske i albanske zastave koja u dodatku ima i pesmu "Moja himna' ", rekla je slikarka.

Ovim povodom oglasio se zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je odnos prema kosovskim umetnicima na administrativnom prelazu nazvao "sramnim" i uz tvrdnju da "srpske vlasti maltretiraju kosovske umetnike".

"Zahtevamo od Vlade Srbije da odmah prekine da maltretira naše građane ili ćemo preduzeti recipročne mere", zapretio je Hodžaj na svom tviter nalogu.

Dodao je da odnosi ne mogu da budu normalni ako "oni brane umetnicima da prisustvuju izložbama".

Inače, cilj ffestivala je iniciranje kontinuirane razmene umetničkih ideja, stvaranje tradicije saradnje i okupljanja u jedinstvenom kulturnom prostoru, kako bi se doprinelo trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predviđeno je da festival "Mirdita, dobar dan" traje do 2. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu