Slučaj "Potočari": Suđenje policajcima – tajno

Viši sud je zatvorio za javnost suđenje policajacima osumnjičenim za odavanje službene tajne u vezi sa aktivnostima tokom posete Aleksandra Vučića Potočarima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Tadašnji premijer Srbije je u julu 2015. godine bio napadnut.

Javnost je isključena na predlog tužilaštva iz razloga “nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu“.

Sudija Violeta Jovanović je ukazala da će tokom postupka biti iznošeni poverljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu, te da je sud doneo rešenje o isključenju javnosti.

Ona je ukazala da odbrana nema pravo žalbe na ovo rešenje i da sud može u toku postupka da preispota svoju odluku i eventualno otvori postupak za javnost.

Presuda će, u svakom slučaju, po okončanju suđenja biti objavljena javno.

Nakon što su novinari napustili sudnicu iza zatvorenih vrata počelo je suđenje okrivljenim policajcima - Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću na kome oni imaju priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Oni su za ovaj slučaj angažovali čak 10 branilaca - obojica po pet advokata.

Milan Dumanović i Mladen Trbović terete se za krivično delo odavanje službene tajne.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice još nisu javno saopšteni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na srpskog premijera.

Hronika

strana 1 od 108 idi na stranu