Uništena tona hrane u Srbiji zbog afričke kuge VIDEO

Veterinarski inspektori zaplenili su i uništili oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske u našu zemlju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

18:09

Uništena tona hrane u Srbiji zbog afričke kuge VIDEO
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

Reč je o hrani koju su građani uneli uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti afričke kuge kod severnih suseda.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije, ipak, na pijacama u Srbiji mogu se kupiti mesne prerađevine iz Mađarske koje su u našu zemlju najčešće ušle u prtljažniku automobila.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo više zajedničkih kontrola i više od tonu robe je oduzeto u zadnjih nedelju dana", kaže načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

Situacija u Mađarskoj, što se tiče afričke kuge, trenutno je pod kontrolom, objašnjava Ivanović za Tanjug, ali je nedavno Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da se na severoistoku Mađarske pojavio još jedan slučaj afričke kuge.

"Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vreme i na svakom mestu i zato je svaki potrošač ustvari inspektor koji može da sugeriše veterinsrskoj inspekciji ako postoje neki problemi", kaže Ivanović.

U Srbiji, napominje, nema naznaka da bi bolest moga da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u letnjim mesecima, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama.

Objašnjava da zaplenjena hrana u Srbiju nije došla ilegalnim kanalima već je prevezena kolima, te apeluje i na carinske službe da pojačaju nadzor nad vozilima koja ulaze u našu zemlju.

U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se živinsko meso, kako u prodavnicama tako i na pijacama, mora čuvati na temperaturi od 2 stepena, hrana životinjskog porekla (mesne prerađevine, salame, viršle...) na 4 stepena, a mlečni proizvodi na 8 stepeni, jer, kažu, bakterije u hrani koja se ne čuva na tim temperaturama se umnožavaju na svakih 20 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: