"Hoće da izoluju Dečane i dovedu do rušenja, a podela..."

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić obrazložio je za Prvu televiziju zašto misli da je podela teritorije Kosova i Metohije rešenje za spor Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

09:07

EPA/Georg Hochmuth

“Ja o podeli govorim desetak, 15 godina i mislim da je to jedino moguće i brzo rešenje. Ipak, to nije jedino rešenje, treba videti sve moguće opcije. Za Zapad je jedina opcija priznavanje nezavisnosti Kosova. Postoji manjak rešenja koja su sprovodljiva, a postoji i manjak predloga. Bilo bi dobro da svako iznese svoje predloge, a ne da se ide sa nacionalističkim stavovima koji nisu prihvatljivi ni za jednu stranu“, rekao je Dačić.

On je prokomentarisao i izjavu kosovskog šefa diplomatije da se odgovori na pitanja o ubistvu Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu.

“To je direktna optužba da je Beograd kriv za ubistvo Ivanovića, a njega su u pritvor stavili kosovski Albanci i ja sam govorio protiv takve odluke u SB UN. Priština vodi istragu i zašto nema odgovora je pitanje za kosovske organe, ali i za EU, jer je tražila da bezbednosne službe budu integrisane u kosovske službe“, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, situacija oko Visokih Dečana ima za cilj da se taj manastir dovede u stanje izolacije, što, kako kaže, može da dovede i do rušenja.

Na pitanje da li je možda kasno da Srbija angažuje lobističke grupe kako bi poboljšala svoju poziciju po pitanju Kosova, Dačić je istakao da nije kasno jer se traga za trajnim rešenjem kosovskog pitanja.

“Mi nismo bili bez lobiranja, govorio sam i ranije da smo tri puta davali pare, ali su efekti izostali. Jednom je to bilo za vreme Koštuničine vlade, a drugi put za vreme vlade Tadića i Jeremića“, rekao je Dačić, koji je u oba navrata bio na vlasti, a nije naveo i kada su treći put angažovane lobi grupe.

Kako je istakao, lobiranje je jedini legalan način na koji funkcioniše američko društvo, te da kod nas ima negativan prizvuk.

“Da smo velika zemlja kojoj to nije potrebno... Ovde se radi o tome da nemamo šanse da promenimo poziciju Stejt departmenta, ali imamo šanse da radimo sa novom američkom administracijom“, rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: