Sudar dve Nemačke: "Merkelova mora da ode" i "Smrdite"

Miting Alternative za Nemačku (AfD) završio se bez incidenata, javlja Rojters. Održano je desetak kontramitinga.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.05.2018.

16:29

Sudar dve Nemačke:
Foto: Tanjug/AP/Markus Screiber

Rojters ukazuje da, dok se na ulicama Berlina našlo oko 5.000 pristalica te krajnje desničarske stranke, na kontramitinzima se okupilo četiri puta više ljudi.

Na mitingu AfD, organizovanom pod parolom "Budućnost Nemačke", okupili su se većninom stariji ljudi, koji su protestovali i protiv kancelarke Angele Merkel, mašući nemačkim zastavama i vičući "Merkelova mora da ode".

Jedan od njihovih transparenata poručivao je: "Demokratija, a ne Merkelatura".

S druge strane, kontramitinzi su, prema procenama policije, privukli oko 20.000 uglavnom mladih ljudi, što pokazuje podele u nemačkom društvu koje su se pojavile nakon izbeličke krize 2015. godine, navodi Rojters.
Foto: Tanjug/AP/Markus Screiber
AfD je, sa svojim antievropskim, antiimintrantskim i antimuslimanskim porukama, postala najveća nemačka opoziciona stranka, nakon što je prošle godine na parlamentarnim izborima osvojila 12,6 odsto glasova.

Pristalice AfD su nosile i transparente sa natpisima "Bez islama u Nemačkoj".

U svom obraćanju okupljenima, funkcionerka stranke Beatriks fon Štorh rekla je da je "vladavina islama u Nemačkoj vladavina zla" i postavila pitanje da li građani Nemačke žele slobodu ili islamizaciju.
Foto: Tanjug/Markus Screiber
"Ovde smo da zaustavimo nekontrolisani priliv u nemački sistem blagostanja. Izbeglice moraju da se vrate u Siriju i tamo ponovo izgrade svoju zemlju", poručila je ona.

Građani Berlina odgovorili su na protest AfD organizujući najmanje 13 kontramitinga, navodi Rojters.

Na jednom od njih čula se tehno muzika sa zvučnika postavljenih na 20 kamiona, dok je naziv ovog skupa bio "Oterajmo AfD basom".
"Želimo da budemo dovoljno glasni da ugušimo rasističke govore", rekla je jedna od aktivisktinja za Rojters.

Agencija navodi da je muzika ođekivala čitavim centrom Berlina.

Još jedna grupa okupila se u čamcima na reci, noseći transparente "Smrdite" upućene pristalicama AfD-a.

Na ulicama je i oko 2.000 uniformisanih policajaca, kako bi sprečili eventualne incidente.
Foto: Tanjug/AP/Markus Screiber
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: