"Put ne ulazi u zaštičenu zonu manastira Visoki Dečani"

Put Dečani Plav ne ulazi u deo zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, izjavio je ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2018.

23:55

screenshot

On je dodao da će kosovska vlada poštovati zakone i neće graditi puteve u zaštićenim zonama. Ljekaj je to rekao prilikom obilaska radova.

I gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je rekao da je ta opština spremna da spreči izgradnju puteva oko zaštićene zone. Dodao je da je zajedno sa ministrom infrastrukture, nakon uvida u dokumentaciju zaključio da trasa puta ne ulazi u tu zonu.

Nakon reakcije Eparhije raško prizrenske i podrške koju su tom zahtevu dali šefica kancelarije EU na Kosovu i američki ambasador, radovi na spornom delu puta su obustavljeni.

Eparhija raško prizrenska saopštila je da je kosovsko ministarstvo započelo radove uprkos tome što je, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, najstrože zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika medju kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

Prema saopštenju, tabla sa nazivom projekta postavljena je na 400 metara od manastira, a na putu su teške mašine i bageri.

Episkop Teodosije o tome je obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a, a zaštićenu zonu su posetili i predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona, pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

Timovi Kancelarije EU na Kosovu i OEBS-a koji čine Komisiju za specijalne zone, kao i predstavnici zemalja Kvinte, čvrstog su stava da je gradnja tog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu, poručili su iz eparhije, navodeći da su medjunarondi predstavnici taj stav više puta ponovili kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: