Predstavnici EU i SAD se oglasili zbog Visokih Dečana

Vlasti u Prištini treba da se pridržavaju zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2018.

15:50

Predstavnici EU i SAD se oglasili zbog Visokih Dečana
Foto: B92/Željko Tvrdišiæ

To su poručili šefica kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova i ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi.

Na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, u subotu su započeti radovi, iako to nije u skladu sa kosovskim zakonima, niti sa standardima UNESKO-a.

Na put je dovezena teška mehanizacija, a radovi su prekinuti nakon reakcija međunarodnih predstavnika i nevladinih organizacija.

Tim povodom se oglasila Natalija Apostolova, koja je naglasila da je veoma važno pridržavati se zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

"Savet za implementaciju i posmatranje odobrava svaku moguću akciju", poručila je Apostolova na Tviteru.

Americki ambasador Greg Delavi takođe je prokomentarisao situaciju ističući da su SAD u potpunosti saglasne sa stavom OEBS-a po ovom pitanju.

Misija OEBS na Kosovu je u subotu saopštila da je sa zabrinutošću pratila radove na putevima u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, kao i da pozdravlja odluku o prekidu radova.

OEBS je potvrdio da je teška mehanizacija povučena iz te zone i podsetio da bilo kakve radove u toj zoni mora da odobri Savet za implementaciju i posmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: