"Živeli smo s ovim problemom 20 godina, možemo još 2-3"

Atina -- Lider grčke opozicione partije Nova demokratija Kirjakos Micitakis naveo da može da se čekati još dve-tri godine na rešenje spora sa Makedonijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Sean Gallup
Foto: Gettyimages/Sean Gallup

Ako imam političku odgovornost, spor sa imenom Makedonije će biti rešen kada budem smatrao da će to rešenje služiti nacionalnom interesu Grčke, izjavio je Kirjakos Micotakis.

On je tako odgovorio na pitanje šta bi radio, ako bi postao premijer, u slučaju da propadnu pregovori o imenu Makedonije.

"Živeli smo sa ovim nerešenim problemom 20 godina, dakle, možemo da živimo sa tim još dve-tri godine", rekao je Micotakis gostujući na televiziji "Skaj".

On je naglasio da njegova stanka nikad nije imala stav da ne želi rešenje, ali da je neophodno da se usaglasi sa grčkim uslovima, prenosi MIA.

Prema njegovim rečima, grčki premijer Aleksis Cipras mu je rekao da razmatra ime "Republika ilindenska Makedonija", na šta mu je Micotakis odgovorio da je to najgore moguće rešenje.

"Od prvog trenutka usmerili smo nacionalni okvir prema sveobuhvatnom rešenju koje obuvata promenu (makedonskog) ustava i potpunu eliminaciju iredentizma. Revizija ustava je neophodna. Moći ću da iznesem svoj stav kada budem imao konkretan predlog", rekao je Micotaks, prenosi MIA.

Što se tiče stava većine Grka da Makedonija ne bi trebalo da se pominje u novom nazivu te države, Micotakis kaže da se ne može ignorisati činjenica da deo javnosti gleda na ovaj spor "sa velikom osetljivošću".

On je, međutim dodao da Grci koji, posle osam godina krize, smatraju da su doživeli niz ekonomskih poraza, nisu u stanju da prihvate nešto što shvataju kao na nacionalni ustupak.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu