"Policija ima razloga da slavi, a građani da se raduju"

Policija ima razloga da slavi svoj dan, a građani imaju razloga da se raduju, jer je bezbednost na značajno višem nivou nego prethodnih godina.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2018.

10:32

Ilustracija: Thinkstock

To je izjavio direktor policije Vladimir Rebić.

"Mislim da imamo znatnih razloga da slavimo ovaj dan i da građani imaju razloga da se raduju jer je bezbednost na značajno višem nivou nego prethodnih godina", kazao je Rebić za RTS uoči početka proslave Dana MUP-a i Dana policije.

On je napomenuo da statistike pokazuju da je prošle god zaplenjeno preko četiri tone narkotika, za šta je naglasio da je rekordna zaplena u poslednjih 10 godina.

Dodao je da su značajni rezultati ostvareni u borbi protiv sive ekonomije, te da je značajno smanjen dotok na sivo tržište i duvanskih i drugih proizvoda.

"Takođe, podatak da je u prošloj godini izvršeno 76 ubistava, što je najmanje u poslednjih 30 godina, zatim da je u prva četiri meseca ove godine, najmanje žrtava na srpskim putevima. To su svakako podaci koji ohrabruju i koji nam daju podstrek da u narednom periodu još bolje radimo", istakao je Rebić.

On je kazao da je današnja proslava "možda prilika da podsetimo sve građane koliko je ovaj posao težak i koliko se policijski službenici izlažu riziku da obezbede sigurno okruženje za sve građane Republike Srbije".

Podsetivši da je u 2016. godini bilo 1.080 napada na policijske službenike, dok u 2017. nešto manje, on je kazao da su to zabrinjavajući podaci i podvukao da je zato usledilo značajno opremanje službenika službenim vozilima i zaštitnom opremom i uniformom.

"Sve činimo kako bismo omogućili da njihov rad bude bezbedan, ali smo i sagledali činjenicu da važeći zakonski propisi možda ne idu na ruku policijskim službenicima i svim ovlašćenim službenim licima tako da smo u dogovoru sa Ministarstvom pravde formirali jednu radnu grupu, da se poostre sankcije za izvršenje najtežih krivičnih dela prema policijskiim službenicima čime ćemo znhačajno dodatno destimulisati sve napade na policajce", napomenuo je on.

Rebić je rekao da će danas Dan policije biti obeležen na jedan svojevrstan način, različit od svih prethodnih godina i da će se građanima približiti rad policije, i biti im omogućeno da na najbolji mogući način imaju uvid i u opremu i tehniku i u spospbnost kojima naši službenici raspolažu.

Tokom centralne manifestacije u 12.00 sati ispred Doma Narodne skupštine u defileu će učestvovati 1.200 policijskih službenika i oko 200 vozila različite namene koji će pokazati ono sa čime raspolažemo, rekao je Rebić.

On je u 9.30 sati najavio defile Knez Mihajlovom ulicom, gde će proći četa konjanika, tri orkesta, a uz naš, biće i orkestri iz Poljske i Mađarske kao lepa uvertira.

Od 10 sati građani će imati mogućnost, posebno oni najmlađi, da se upoznaju sa svim onim sa čim srpska policija raspolaže.

U Pionirskom parku će biti više štandova gde će imati mogućnost da oprobaju svoje vesttine u recimo penjanju po veštačkim stenama, da jašu konje, da se upoznaju sa forenzikom i svim drugim oblicima i načinima rada, rekao je Rebić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: