Kolumbija postaje prvi latinoamerički partner NATO

Bogota -- Kolumbija će sledeće nedelje zvanično dobiti status "partnera iz sveta" NATO, kao prva iz Latinske Amerike, rekao je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Sledeće nedelje ćemo u Briselu ozvaničiti, što je veoma važno, ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji partnera iz sveta. Bićemo jedina latinoamerička zemlja s tom privilegijom", rekao je juče Santos.

Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. zbog napora da okonča poluvekovni građanski rat u svojoj zemlji, naveo je da će to pristupanje "poboljšati imidž Kolumbije" i "omogućiti joj da igra važniju ulogu na međunarodnoj sceni".

Profesor međunarodnih odnosa Rafael Pinjeros kaže da biti "partner iz sveta" NATO znači biti u "strateškom savezu za vojnu saradnju".

Prema njegovim rečima, ta vrsta partnerstva se stvara da bi se "ostvarila strateška savezništva izvan" Evrope, SAD i Kanade, u cilju održavanja svetskog mira.

Pinjeros je naveo da partnerstvo ne znači nužno da će Kolumbija učestvovati u vojnim operacijama NATO.

Ostali "partneri iz sveta" NATO su Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland, Pakistan, Avganistan, Iran i Mongolija.

Kolumbija je u decembru 2016. prihvatila sporazum o "većoj" vojnoj saradnji s NATO u postkonfliktnom upravljanju, nakon prvog mirovnog sporazuma potpisanog između vlade u Bogoti i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK).

Svet

strana 1 od 443 idi na stranu