Istorijski referendum - Irci za legalizaciju abortusa

Građani Irske izglasali su liberalizaciju jednog od najoštrijih zakona o abortusu na svetu, pokazali su rezultati izlaznih anketa nakon referenduma.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.05.2018.

08:00

Istorijski referendum - Irci za legalizaciju abortusa
Foto: Tanjug, AP

Prema podacima irske agencije za istraživanje tržišta Ipsos MRBI, više od dve trećine građana je u petak glasalo za legalizaciju abortusa.

Glasači podržali liberalizaciju zakona sa 68 naspram 32 odsto glasova pokazuju rezulati izlaznih anketa, prenosi Rojters.

"Nisu zvanični rezultati, ali izgledaju dobro", poručila je na Tviteru irska ministarka kulture Jozefa Madigan.

Prebrojavanje glasova počinje u jutarnjim časovima.

Ministar pravde Čarli Flanagan ove rezultate je opisao kao "još jedan veliki korak napolje iz mračne prošlosti".

Građani su na referendumu bili upitani da li žele da se poništi amandman na ustav iz 1983. koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život.

Zabrana abortusa u toj zemlji je delom ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Irska je zemlja sa snažnom katoličkom tradicijom čije je zakonodavstvo među najrestriktivnijim u Evropi, uz Maltu i Severnu Irsku, pa su od 1983. desetine hiljada žena odlazile u inostranstvo da bi abortirale.

Referendum je održan tri meseca posle posete pape Franje Irskoj i tri godine nakon što su, takođe referendumom, ozakonjeni istopolni brakovi, što je predstavljalo kulturni zemljotres za Irsku.

To pokazuje opadanje uticaja Katoličke crkve, čije vođstvo su već potkopale ekonomske i društvene promene ali i brojni skandali, među kojima slučajevi pedofilije među sveštenstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: