Bageri kod Dečana, Janjić: Upozorite Unesko

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić reagovao je povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.05.2018.

21:11

Default images

On je poručio da očekuje da će srpske i međunarodne vlasti upozoriti Unesko na "apsolutno neodgovorno i nelegalno ponašanje" kosovske vlade prema Uneskovoj svetskoj baštini.

"Nije bez razloga naš manastir takođe na Uneskovoj listi ugroženih lokacija svetske baštine", naveo je iguman Janjić na svom Tviter nalogu. Eparhija raško-prizrenska SPC je prethodno, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, saopštila da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Uneska na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima Uneska.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i Kfora da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se da je izgradnja ovakvih puteva u zaštićenim zonama najstrože zabranjena zakonom o Specijalnim zaštićenim zonama koje je usvojila Skupština Kosova i da kršenje ovoga zakona, pored upornog odbijanja registracije dečanske zemlje po odluci Ustavnog suda Kosova od pre dve godine, predstavlja još jedan flagrantan primer institucionalnog bezakonja koji se sprovodi od strane kosovskih institucija.

Eparhija ocenjuje da ovaj najnoviji potez kosovskih institucija duboko narušava bilo kakvo institucionalno poverenje i poštovanje u primenu postojećih zakona kao i odluka kosovskih sudova, koji očigledno ne važe na prostorima opštine Dečani. Istovremeno, ovim se de fakto blokira rad mešovite Komisije za zaštićene zone jer se radovi odvijaju protivno zakonu po pravnom tumačenju kancelarije EU i OEBS.

Navodi se da je manastir Visoki Dečani već 20 godina pod vojnom zaštitom zbog četiri oružana napada nakon 1999. godine i pokušaja terorističkog napada 2016. godine koji je izvela grupa naoružanih kosovskih islamista, koje je kosovska policija pustila na slobodu narednog dana sa uslovnom kaznom zbog nezakonitog posedovanja oružja.

Eparhija navodi da loša bezbednosna situacija, odsustvo vladavine prava i zakona, etnička diskriminacija i nepoštovanje sopstvenih zakona nanose štetu ne samo građanima opštine Dečani, već i svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: