"Zakon im leži u topuzu a tragovi smrde nečoveštvom"

Srpska lista najoštrije je osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages

Kako je navedeno, time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Kako ističe SL, kosovska vlada je ovim još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu a tragovi smrde nečoveštvom".

Kako se najavljuje, poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti poslanička pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja.

"Isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je manastir Visoki Dečani četiri puta bio na meti ekstremista, da je pod zaštitom vojnika KFOR punih 19 godina, i da čak ni presude kosovskog Vrhovnog suda o povratku imovine manastiru nisu poštovane od strane opštine Dečani.

"Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako"

Pročitajte još:

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je najdublju zabrinutost zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

"Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na štetu srpskog nasleđa.

"Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje", poručuje se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Srpske NVO sa Kosova: Međunarodna zajednica da spreči uništavanje Visokih Dečana

Više nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije osudilo je kako se navodi, nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i zatražilo od međunarodne zajednice da hitno izvrši pritisak na kosovske institucije "kako bi odustale od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama".

Navodeći da nastavak gradnje puta predstavlja "još jedan u nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu", organizacije su ocenile da podrškom izgradnji te deonice, Vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture u Prištini "poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu niti zaštiti prava verskih zajednica".

"Takvo arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine, još jedan je dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu. Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova? Na koji način će tada, oslobođena od svih stega, Vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava manjinskih zajednica?", piše u saopštenju.

NVO su pozvale institucije i Vladu Kosova da se vrate dijalogu sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve i da poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani a albanske NVO da osude ponašanje Vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao "najvažniji Unesko spomenik kulturne baštine". "Još jednom upućujemo apel međunarodnoj zajednici, specijalnom predstavniku EU, OEBS-u, UNMIK-u, ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, da jasno osude ovakvo ponašanje institucija Kosova i iskoriste sve poluge moći i uticaja da spreče uništavanje kulturne i verske baštine", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za razvoj ljudskih potencijala, Ekologika, NVO AKTIV, NVO Za život, Pod srećnom zvezdom Zvečan, Santa Marija, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, Žensko pravo, Omladinski klub "Wake up", Omladinsko edukativni klub "Sinergija", Centar za razvoj žena, NVO Omonia i NVO Gračanica Online.info.

Kosovo

strana 1 od 99 idi na stranu