"Sprečite Hodžine sledbenike da unište biser čovečanstva"

Zahtevamo od međunarodnih institucija na Kosovu da hitno spreče ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.05.2018.

15:23

Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Prema njegovim rečima, ugrožavanje Dečana je “protivzakonito i anticivilizacijsko”.

"Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi", naveo je Đurić u reagovanju dostavljenom Tanjugu.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica dužna je da spreči “ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva”.

"I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu", ocenio je Đurić.

On je istakao da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: