Kakav to "non pejper" o Makedoniji kruži Briselom

Briselom kruži "non pejper" o neslaganju država, pre svega Francuske i Holandije, da Makedonija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju EU.

Izvor: B92

Subota, 26.05.2018.

23:46

Kakav to
Foto: GettyImages

Reč je o neslaganju čak i ako se dijalog Makedonije sa Grčkom u vezi sa imenom pozitivno okonča do početka samita lidera EU.

U pomenutom dokumentu, pišu makedonski mediji, piše da pregovore sa Makedonijom i Albanijom o priključenju EU treba odložiti za proleće iduće godine.

Navodi se, između ostalog, da BJRM, uprkos napretka u stvaranju pozitivne atmosfere u toj zemlji, zvanično Skoplje ipak nije pokazalo jasan i značajan napredak u sprovođenju hitnih reformskih prioriteta.

Skoplju se zamera to što je implementacija nove reforme pravosuđa "tek započela" i zahteva dugoročni napredak i kontinuiranu promenu ponašanja.

Potrebni su, dodaj se, dodatni napori kako bi se obezbedilo zapošljavanje zasnovano na zaslugama i depolitizaciji javne uprave, zatim neophodna je intenzivnija borba protiv korupcije I organizovanog kriminala, koja do sada nije dala očekivane rezultate, uprkos ustanovljenog pravnog i institucionalnog okvira, a korupcija je rasprostranjena u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan problem, dok je institucionalni kapacitet da se efikasno nosi sa korupcijom pokazao structurne i operativne nedostatke, među kojima je i političko mešanje.

"Pre narednih evropskih izbora, moramo razmisliti o strateškoj agendi za novi period koji će započeti u proleće 2019. godine i učiniti jasnijim šta 27 zemalja članica želi za novu EU. U tom kontekstu verujemo da uslovi za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i BJRM nisu ispunjeni", navodi se u pomenutom dokumentu.

Skeptici u pogledu dobijanja datuma u junu za otpočinjanja pregovora o priključenju Makedonije EU su - Francuska i Holandija.

Makedonski mediji prenose da vlada potvrđuje da u EU postoji debata o spremnosti EU za novo proširenje, ali da je većina država članica za to da zvanično Skoplje dobije datum za početak pregovora u junu.

Iz makedonske vlade kažu da su u zemlji načinjene suštinske promene i da je Makedonija na dobrom putu.

"Sve države članice EU veruju da bi Makedonija trebalo da nastavi na ovom putu i da intenzivira napredak. A dokaz je poslednja procena Evropske komisije koja je Makedoniju rangirala među najbolje u regionu Zapadnog Balkana kada je o ispunjenju uslova za priključenje reč", navode makedonski meediji, koji podsećaju da je vlada uverena da će Makedonija postati članica NATO, odmah po okončanu spora sa Grčkom oko imena, te da će brže i odlučnije otvoriti vrata EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: