Putin: Ne mogu pravila džudoa, a kao svi igramo fudbal

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Sankt Peterburgu da je Moskva spremna na iscrpan dijalog sa SAD i kritikovao sankcije Zapada kao "haotične".

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

"Mi svakako ne možemo biti zadovoljni nivoom i prirodom rusko-američkih odnosa. Mnogi problemi se pojavljuju, ali smo spremni za iscrpan dijalog", naveo je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Tass.

On je ukazao da Rusija ima neslaganja sa SAD, ali da su pozicije dve zemlje slične u nekim pitanjima, navodeći kao primer zabrinutost Moskve i Vašingtona za moguću trku u naoružanju.

"Ti koraci o kojima sada govorimo, povezani sa Severnom Korejom i Iranom, svakako nas ne zbližavaju, ali su oni i razlog za razgovor o tim pitanjima", dodao je šef ruske države.

Putin je ponovio da se Rusija nije mešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Odgovarajući na pitanje o ekonomskim sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, Putin je te restrikcije uporedio sa igranjem fudbalskog meča prema pravilima džudoa, navodi Tass.

"Situacija u svetu je takva kao da svi igraju fudbal, ali primenjuju pravila džudoa. Na kraju ta interesantna igra nije ni fudbal ni džudo, već samo haos", kazao je ruski predsednik.

Naveo je da sankcije i njihovi efekti mogu da budu prevaziđeni i da se ruska ekonomija već stabilizovala, uprkos padu cena izvozne robe, ograničenja i drugih prepreka.

"Ali uspeli smo da idemo tim putem, i više od toga, u izvesnoj meri smo ojačali našu ekonomiju", kazao je Putin.

Dodao je da sankcije još uvek donose gubitke svim stranama i ograničavaju ekonomski rast, kao i da je jedan od razloga za njihovo uvođenje bila potreba da se spreči razvoj odbrambenih tehnologija.

Svet

strana 1 od 443 idi na stranu