EU i NATO poručili Rusiji: Priznajte za MH17

EU i NATO pozvali Rusiju da "prizna svoju odgovornost" za rušenje maleizijskog putničkog aviona MH17 ruskom raketom iznad Ukrajine 2014.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2018.

14:12

EU i NATO poručili Rusiji: Priznajte za MH17
Foto: Gettyimages/Rob Stothard

U dva odvojena saopštenja EU i NATO su pozvali Rusiju da prizna svoju "odgovornost i da u potpunosti sarađuje s svim naporima za utvrđivanjem krivca" za obaranje aviona aviokompanije Malezija erlajnsa.

EU je pozvala Rusiju da prizna zaključke međunarodnih istražitelja da je raketa koja je srušila malezijski avion iznad istočne Ukrajine pre gotovo četiri godine došla iz vojne jedinice bazirane u Rusiji.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je u saopštenju da oni koji su odgovorni za napad u kome je ubijeno 298 ljudi na avionu treba da odgovaraju i da jučerašnji zaključci zajedničkog istražnog tima pokazuju da je raketni sistem koji je koriščen "bez sumnje pripadao oružanim snagama Ruske Federacije".

Avion malezijske kompanije Malezija erlajnsa na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. iznad istočne Ukrajine gde su i danas proruski pobunjenici. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Većina putnika su bili Holandjani.

Međunaridni istražitelji su juče saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski avion na liniji MH17, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protiv-vazdušne brigade u Kursku, u Rusiji, rekao je holandski istražitelje Vilbert Paulisen.

Holandija i Australija "smatraju Rusiju odgovornom za svoju ulogu u uništavanju" aviona malezijske kompanije, navela je danas holandska vlada u saopštenju dan pošto su međunarodni istražitelji zaključili da je raketa ispaljena iz jedne ruske vojne jedinice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: