Rusija: Holandska komisija prikriva poreklo rakete "Buk“

Holandska komisija koja sprovodi istragu o padu MH17 prikriva informaciju o datumu i mestu pronalaska motora rakete „Buk“, saopšteno je iz Moskve.

Izvor: Sputnjik

Petak, 25.05.2018.

11:36

Rusija: Holandska komisija prikriva poreklo rakete
Foto: Tanjug/AP/Micael Corder

Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane, holandska policija prikriva i ko je taj agregat predao istražnoj komisiji.

Kako se navodi, razlog zbog čega holandska komisija ćuti o tim detaljima je što je ta raketa najverovatnije pripadala upravo ukrajinskim snagama.

Takođe, rusko Ministarstvo ističe da serijski broj rakete, koja je navodno iskorišćena prilikom obaranja malezijskog aviona, pokazuje da je ona napravljena 1986. godine u Sovjetskom Savezu, dok Rusija sve rakete koje su starije od 25 godina uništava jer nisu bezbedne za rukovanje.

Ministarstvo naglašava da je Ukrajini nakon raspada SSSR ostalo oko 20 divizija protivvazdušnog kompleksa „Buk“, ali da od 1991. godine nijedna nova raketa toj zemlji nije isporučena.

Malezijski avion „boing 777“ srušio se u istočnoj Ukrajini u julu 2014. godine tokom leta za Kuala Lumpur iz Amsterdama. U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rusija je više puta ukazivala na pristrasnost istrage, koja je ignorisala ruske argumente i zasnivala zaključke isključivo na ukrajinskim podacima.

Eksperimenti koncerna „Almaz-Antej“, vodećeg preduzeća za proizvodnju PVO sistema, uključujući i sisteme „Buk“, potvrdili su da je „boing“ oboren sa teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske.

Australija i Holadija zvanično su optužile Rusiju da je odgovorna za obaranje malezijskog aviona sa leta MH17 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: