Brnabić i Stefanović otkrili spomen-obeležje policajcima

Premijerka Ana Brnabić i ministar Nebojša Stefanović otkrili su spomen-obeležje u znak sećanja na policijske službenike koji su žrtvovali živote.

Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Spomen-obeležje je otkriveno na platou ispred zgrade SIV 3 ističući da pripadnici policije svojim požrtvovanim radom daju značajan doprinos bezbednosti, koja je osnova za izgradnju jake i stabilne Srbije.

“Podizanjem spomen obeležja koje smo danas otkrili Srbija čuva uspomenu na pripadnike MUP-a koji su dali živote braneći Srbiju i čuvajući bezbednost svih građana. Njihova hrabrost i požrtvovanost su vrednosti koje su oduvek odlikovale srpsku policiju. Svojim životima ovi pripadnici MUP-a su te vrednosti zauvek ugradili u temelje naše policije. Njihova žrtva nije uzaludna. Srbija je danas stabilna i bezbedna zemlja, u kojoj svaki dan živimo i radimo na stvaranju bolje budućnosti“, rekla je premijerka.

Ona je istakla da vlada ima za cilj da danas budemo bolji i jači nego što smo bili juče, ali nešto slabiji nego što ćemo biti sutra.

“MUP ima jednu od najznačajnijih uloga u ostvarenju tog cilja - pomažete nam da donesemo i primenimo ispravne i hrabre odluke. Bezbednost je osnova za izgradnju jake i stabilne Srbije. Ako možemo da garantujemo punu sigurnost svih naših građana i gostiju možemo da racucnamo na veće plate, penzije, bolji standard, perspektivu za budućnost, da će mladi ostajati u Srbiji, da će biti više dece i Srbija biti bogatija“, poručila je Brnabić.

Istakla je da je ponosna na Srbiju i MUP, jer se naša zemlja pokazala kao važan faktor stabilnosti i bezbednosti regiona.

"Slike naših policajaca i odnos prema migrantima, ljudima u nevolji, obišle su svet kao primer humanosti i empatije, i to u danima kada su se u otvorenoj Evropi podizali zidovi i evropske ljudske vrednosti bile na testu. Srbija je zahvaljujcuhi vama, pripadnicima MUP-a, pokazala veliko srce“, rekla je Brnabić zahvaljujući policajcima što svojim radom obezbeđuju građane.

Rekla je da država ceni njihov rad i da će dati sve od sebe da obezbedi bolju opremu i uslove, veće plate.

Poručila im je da nastave da rade sa istom posvećenošću i završila govor rečima - "Hvala vam".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stefanović je istakao da je hrabost našeg naroda uvek bila temelj naše slobode.

“Nismo se predavali, a trpeli smo najsurovija razaranja, zločine i stradanja. Naši junaci suprostavljali su se neprijateljima i nadljudskom snagom branili otadžbinu. Više od dva veka pripadnici MUP-a brinu o bezebednosti građana, i svojim životima štite svoj narod i zemlju i pružaju sigurnost radeći možda i najteži posao, koji sa sobom nosi uvek životni rizik“, rekao je on.

Stefanović je istakao da je naša dužnost i obaveza da damo najvsise od sebe za izvestan sutrašnji dan, mirno detinjstvo naše dece.

"Upravo ovaj spomenik svim ljudima iz redova ministarstva, ljudima koje možda nikada niste upoznali, pokazuje simbolnično jedinstvo ljudi u plavim uniformama sa narodom. Zaštitnicki zagrljaj podseća na brigu o budućnosti, ali i sećanje na junačke podvige“, naglasio je on.

Stefanović je ukazao da je 508 pripadnika MUP-a stavilo živote drugih iznad svog čime su postali svetionik požrtvovanosti i junaštva.

“Odajemo danas počast i poštovanje, pokazujemo da nisu zaboravljeni, da čuvamo svetlu uspomenu na njihove podvige i žrtrvu. O njhovim porodicama moramo da brinemo kao o svojim. Srbija je kroz istoriju spoznala koja je cena slobode i mira, i ovim spomen obeležjem pokazujemo koliko poštujemo hrabrost policajaca koji su dali najviše za narod - njihove živote“, istakao je on ukazujući da u gotovo svakoj policijskoj stanici mogu da se vide slike kolega koji su stradali obavljajući dužnost.

Sa premijerkom i ministrom, spomen-obeležje su otkrili i direktor policije Vladimir Rebić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Podizanje spomen-obeležja je način da se oda počast hrabrim ljudima koji su odabrali da obavljaju odgovoran poziv policijskog službenika i neustrašivo brane bezbednost građana i imovine.

Skupština grada donela je odluku o postavljanju spomen-obeležja 7. novembra prošle godine, na inicijativu potpredsednika vlade i ministra Nebojše Stefanovića u ime MUP-a.

Otkrivanju su prisustvovali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad Zoran Đorđević, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Spomen obeležje predstavlja bista policajca sa detetom u naručju, ispred kojeg su premijerka, ministar unutrašnjih poslova, gradonačelnik i predsednik Udruženja penzionera MUP-a položili vence.

Društvo

strana 1 od 144 idi na stranu