Slučaj Blajburg: Šestorica Hrvata ostaju u pritvoru

Šestorica Hrvata koja su privedena zbog veličanja nacizma tokom ovogodišnje komemoracije u Blajburgu ostaju u pritvoru.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

21:04

Slučaj Blajburg: Šestorica Hrvata ostaju u pritvoru
Foto: Tanjug/AP/Darko Bandiæ

Tužilaštvo pokrajine Koruška, koje je podiglo optužnice protiv šestorice Hrvata, odlučio je da sva šestorica ostanu u pritvoru do suđenja.

Oni su saslušani istog dana te je istraga mogla biti brzo završena, navodi tužilaštvo u objašnjenju o tome da su bile dovoljne dve nedelje za podizanje optužnice.

Hrvati su uhapšeni tokom komemoracije, petorica su optužena zbog "hitlerovskog pozdrav", a jedan je nosio simbol SS jedinica.

Optužnica protiv jednog od njih je već pravosnažna, tako da se očekuje brzo suđenje, prenose austrijski mediji.

Uhapšeni Hrvati ostaće u istražnom pritvoru najverovatnije do suđenja.

U jednom slučaju je produžen istražni pritvor, a predajom optužnice svakako se pritvor produžava na neodređeno vreme, nezavisno od toga da li je pravosnažna ili nije.

Istražni zatvor se obrazlaže opasnošću od bekstva i uticanja na svedoke.

U Blajburgu je 12. maja održana komemoracija, koja je ove godine bila pod oštrim nadzorom austrijske policije, zbog sve glasnije kritike da ovaj skup predstavlja najveće okupljanje fašista i desničarskih ekstremista u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: