Jesu li SAD bombardovale sirijsku vojsku? Rusi kažu "njet"

SAD su u sredu gađale više položaja sirijske vojske na istoku Sirije, prenela je sirijska agencija SANA.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2018.

08:22

Jesu li SAD bombardovale sirijsku vojsku? Rusi kažu
Ilustracija: GettyImages

"Američka koalicija je jutros izvela vazdušne udare na neke od naših položaja između Abu Kamala i Hmeima", prenela je SANA izjavu neimenovanog izvora iz sirijske vojske.

Taj izvor je naveo da su napadi izazvali samo "materijalnu štetu".

Koalicija pod vođstvom SAD nije komentarisala te navode, a to nisu učinile ni savezničke Sirijske demokratske snage (SDF), koje se bore da isteraju Islamsku državu iz niza sela na obali Eufrata.

Drugi izvor iz sirijske vojske je naveo da su gađani vojni položaji blizu linije fronta s Islamskom državom.

"Islamska država je zatim napala te položaje. U bombardovanju i napadu je ubijeno više sirijskih vojnika i pričinjena je velika šteta. Među žrtvama nema Iranaca ni Libanaca", rekao je taj izvor za Frans pres.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u napadima poginulo najmanje 12 provladinih boraca, kao i da žrtve napada nisu sirijski državljani već strani borci.

Abu Kamal i Hmeim se nalaze u provinciji Deir Ezor, gde sirijska vojska uz podršku Rusije i koalicija predvođena SAD vode odvojene ofanzive protiv džihadista.

Koalicija je prethodnih meseci više puta izvodila napade na snage sirijske vlade i njihove saveznike. Ruski vojni izvori su za Sputnjik demantovali navode o američkom napadu.

„Nemamo informacije da potvrdimo te navode“, rekao je u Vašingtonu portparol Pentagona Andrijan Rankin Gelovej, prenosi AP.

Ukoliko navodi budu potvrđeni, to će biti prvi napadi SAD na pozicije sirijske vojske od aprila, kada su SAD, Britanija i Francuska bombardovale objekte vlade u znak odmazde na navodni hemijski napad, za koji Zapad okrivljuje sirijsku vladu.

Informacija da je koalicija na čelu sa SAD izvela vazdušni napad na sirijske položaje nije tačna, izjavio je za Sputnjik ruski vojni izvor.

Ni Pentagon nije potvrdio saopštenja o vazdušnim napadima.

„Nemamo informacije koje ovo potvrđuju“, rekao je predstavnik Pentagona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: