Tači: Bio sam s njim u Rambujeu, SAD... Ubedili smo svet

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je uz pomoć Ibrahima Rugove Kosovo "uverilo svet u svoje pravo na slobodu i državu".

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2018.

17:18

Tači: Bio sam s njim u Rambujeu, SAD... Ubedili smo svet
Foto: Gettyimages

Tači je to izjavio na otvaranju izložbe o doprinosu predsednika Ibrahima Rugove sticanju nezavisnosti Kosova.

"Pokret za nezavisnost Kosova, kako u političkoj, tako i u vojnoj dimenziji, ujedinio je političare, intelektualce, borce, žene i muškarce, stare i mlade, s jednim jedinim ciljem da se da pravo da se bude slobodan i da se ima svoja država", rekao je Tači u Muzeju Kosova.

Prema njegovim rečima, budući da su svi bili ujedinjeni u ime Kosova, postignuta je podrška zapadnog sveta za oslobođenje i nezavisnost Kosova.

"Predsednik Rugova i ja smo bili zajedno na Konferenciji u Rambujeu, zatim i na svim posleratnim skupovima, kao i u ekipi jedinstva. Zajedno smo pripremali Kosovo da postane nezavisno. Zajedno smo bili u Vašingtonu, u Briselu, u Vatikanu i drugim svetskim centrima, kako bismo ubedili svet u naše pravo na slobodu i na državu. Izgradili smo doživotna prijateljstva s našim strateškim partnerima", rekao je Tači.

On je rekao da Kosovo ima "nacionalni i državni identitet".

"Kosovo ima evropski identitet. Svako treba da se ponosi Kosovom. Država Kosovo je iznad svih nas. Svi mi treba da budemo u službi naše zemlje", rekao je Tači.

Pokojni Rugova (1944-2006) je 24. maj proglasio Danom predsednika Kosova.

Tači je danas udovici Rugove, Fani Rugovi, uručio jubilarnu Medalju nezavisnosti, kojom je povodom 10 godina nezavisnosti Kosova posmrtno odlikovao predsednika Rugovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: