Sad svi "peru ruke" od osuđenog a izabarnog Labana

Misija Euleks saopštila da je primila zahtev od Srbije u novembru 2017. da uhapsi Radomira Labana, koji je u Skupštini Kosova imenovan za sudiju Ustavnog sud.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2018.

13:59

Sad svi
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Međutim, iz Ezuleksa je saopšteno da, s obziroma na sadašnji mandat, ta misija ne može da preduzme takvu akciju.

"Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu", navodi se u odgovoru Euleksa, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radomir Laban izabran je za sudiju Ustavnog suda na Kosovu na predlog i uz podršku i poslanika Srpske liste, koji su u obrazloženju naveli da ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava, kao i da poseduje "visoko moralne kvalitete i integritet".

Labana pravosudni organi u Srbiji, međutim, traže zbog izdržavanja šestogodišnje kazne, jer je jedan od ukupno 21 osuđenog u slučaju takozvane "carinske mafije", a koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu 2012.

Za njim je raspisana i Interpolova poternica, na osnovu zahteva Ministarstva pravde Srbije, a Osnovni sud u Kraljevu je uputio zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana "liše slobode" radi izdržavanja zatvorske kazne.

Iz kabineta predsednika Ksova Hašima Tačija kažu da Tači nije potpisao ukaz o izboru Labana za sudiju Ustavnog suda Kosova, dok se ne izvrši potpuna provera navoda da je pravosnažno osuđen u Srbiji.

"Potvrđujemo da zbog sumnji u prošlost Labana, predsednik Kosova neće potpisati njego imenovanje na funkciju, dok nadležni organi bezbednosti i pravde ne izvrše potpunu proveru", navedeno je u odgovoru Tačijevog kabineta Radiju slobodna Evropa.

Pokret Samoopredelenje i Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini su od Tačija zatražili da ne imenuje Labana na funkciju sudije Ustavnog suda dok se ne provere optužbe iznete na njegov račun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: