KiM: Opozicija neće Tačija na čelu pregovora sa Srbijom

Opozicione stranke na Kosovu uslovile su učešće u grupi za pregovore sa Srbijom povlačenjem Hašima Tačija sa čela delegacije Kosova u tom procesu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

13:56

KiM: Opozicija neće Tačija na čelu pregovora sa Srbijom

Oni insistiraju da je Skupština najviši organ koji treba da odluči o tome ko će predvoditi kosovsku delegaciju i samo povlačenjem predsednika Kosova sa čela pregovora oni su spremni da budu deo konsenzusa u odnosu na konačni sporazum koji treba da se postigne sa Srbijom.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti je istakao da pregovore treba da vode institucije Kosova i da će u tom slučaju oni dati svoj doprinos, ali pošto je sada na vlasti Vlada manjine koja, prema njemu nema legitimitet, nemoguć je nastavak bilo kakvog dijaloga sa Srbijom.

Vlada Kosova je predložila platformu za politički dijalog sa Srbijom u kojem se glavna uloga u pregovorima daje predsedniku Kosova.

Poslanik Samoopredelenja Dželjal Svečla ističe da predsedniku Tačiju ne pripada da vodi dijalog i to obrazlaže činjenicom da je on neadekvatna ličnost da vodi pregovore.

Prema njegovim rečima, nastavku pregovora treba da prethodi unutrašnji dijalog političkih snaga Kosova kako bi se usaglasio jasan okvir tog procesa.

On ponavlja stav Samoopredelenja izrečen i od predsednika stranke Aljbina Kurtija da tome treba da prethodi i dijalog sa zajednicama koje žive na Kosovu, što bi garantovalo sigurnu budućnost srpske zajednice.

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Dukadjin Gorani kaže kako njegova stranka podržava dijalog, ali je protiv dosadašnjeg načina njegovog vodjenja.

Predsednik Kosova Hašim Tači je najavio da će se dijalog na nivo predsednika Srbije i Kosova nastaviti tokom juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: