Generali digli spomenik ubici na groblju njegovih žrtava

Hrvatski generalski zbor podigao je nadgrobni spomenik "poludelom" generalu Ivanu Koradeu na istom groblju na kom leže njegove žrtve, prenosi Index.hr.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

08:17

Generali digli spomenik ubici na groblju njegovih žrtava
Ilustracija: Getty Images

Spomenik pomenutom generalu najveći je na celom groblju, zbog čega porodice njegovih žrtava koje nisu dobile nikakvu odštetu za svoj gubitak, opet proživljavaju užasne trenutke, javlja RTL.

Penzionisani general Ivan Korade tokom rata u Hrvatskoj bio je na mestu zapovednika VII. gardijske brigade "Pume", a u hrvatskoj je javnosti posebno poznat po tome što je tekom operacije Oluja među prvima ušao u Knin, gde je na tamošnjoj tvrđavi postavio hrvatsku zastavu. Zbog svojih ratnih zasluga bio je cenjen među saborcima iz brigade, kao i među kolegama iz Generalskog zbora, ali je isto tako bio poznat i po nasilništvu do kog je redovno dolazilo kada je bio u alkoholisanom stanju.

U avgustu 2007. godine učestvovao je u incidentu koji se dogodio u jednom varaždinskom kafiću u koji je upao naoružan pištoljem. Na sreću, tada je izbegnut mogući pokolj, a general je bio pretučen kada je zadobio prelome vilice, nosne i jagodične kosti.

Pre deset godina, Korade je u Zagorju rafalom iz automatske puške ubio Marija Kusanića, karlovačkog policajca koji je bio deo policijskog tima zaduženog za njegovo hapšenje. nakon toga, Korade je sebi pucao u glavu.

Kusanićeva smrt i Koradeovo samoubojstvo bili su zadnji krvavi čin u ubilačkom pohodu bivšeg generala. Korade je naime u noći između 26. i 27. marta, nakon što je ubio bivšeg saborca i prijatelja 36-godišnjeg Davora Petriša, hicima iz pištolja usmrtio 16-godišnjeg Gorana Hudića, njegovu baku 62-godišnju Ceciliju Hudić te 64-godišnjeg Franju Kosa. Lakše je ranio 59-godišnjeg Vladu Knoka.

Zločini su otkriveni 27. marta ujutro kada je Korade već bio u bekstvu i nedostupan policiji. Potraga i potera za njim trajala je osam dana, a završena je tako što s eon ubio. Index

navodi da je Generalski zbor, koji je podigao spomenik, dugo bio "nebitna organizacija", ali da na značaju dobija izborom Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske. Oni su, uz pomoć gradonačelnika Zagreba Bandića, dobili nove prostorije, znatno veće i lepše od prethodnih. U poslednje dve godine, piše dalje taj hrvatski portal, Zbor je postao neizbežan sudionik događanja u vladi i oko vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: