Protest biciklista Beograda u subotu na Savskom nasipu

Biciklisti će se u subotu iz protesta provozati od centra Beograda i nasipom od novobeogradskog Bloka 45 do Ostružničkog mosta.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

22:18

Protest biciklista Beograda u subotu na Savskom nasipu
Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, protest je organizovan jer gradske vlasti odbijaju da spreče nelegalni saobraćaj nasipom uz reku Savu koji štiti Novi Beograd od poplava.

"Iako su izgradnja u području Savskog nasipa i saobraćaj po nasipu suprotni važećim zakonima (Zakon o vodama, Zakon o planiranju i izgradnji), gradske inspekcije žmure i dozvoljavaju da se nasip koji je po GUP definisan kao postojeća biciklistička staza koristi kao saobraćajnica za motorni saobraćaj", saopštio je jedan od organizatora protesta, Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

"Biciklisti su ugroženi saobraćajem motornih vozila po nasipu, a ugrožen je i sam nasip jer nije izgrađen da bi podneo saobraćaj kojim se ruši njegova geotehnička stabilnost. Zbog nezakonitog motornog saobraćaja po nasipu, dalje od Bloka 45 nije bezbedno ni hodati, trčati, šetati. Zato će biciklisti skupom i vožnjom u subotu uz obezbeđenje saobraćajne policije, pokazati da je Savski nasip namenjen svim građanima", dodaje se u saopštenju.

Okupljanje počinje u 16:30 na Trgu Republike, a vožnja u okviru te redovne mesečne 86. Kritične mase, ka Savskom nasipu počinje u 17:00 sati.

Pešaci i trkači će ih čekati uz muziku na nasipu na kraju Bloka 45 gde biciklisti stižu oko 17:45 sati. Posle šetnje i vožnje bicikla nasipom biće priređen piknik uz muziku.

Među domaćinima skupa su i "Beogradskakriticnamasa", udruženje "Savski nasip", Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", "99 odsto Beograd", Turistička organizacija "IBikeBelgrade", "Blokovi.com", Sportsko Udruženje "AK Sava" i Nova stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: