Šta se dešava na granici s CG i Mađarskom,"opet pišu laži"

Zbog sporadičnih slučajeva vraćanja s graničnih prelaza s Mađarskom vozača kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, reagovao MUP.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.05.2018.

10:15

Šta se dešava na granici s CG i Mađarskom,
Ilustracija: GettyImages

MUP Srbije je uputio molbu kolegama iz te zemlje da prihvate potvrde o produženju roka a koje su uredno izdate u Srbiji.

Kako u MUP-u kažu, zbog nekoliko sporadičnih slučajeva u kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, upućena je zvanična molba Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske da prihvate potvrde o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, a u dopisu se navodi da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno registrovana u Republici Srbiji.

Navedeno je i da su ta vozila tehnički pregledana, utvrđena je njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici.

U MUP-u dodaju i da imajući u vidu odličnu saradnju dva ministarstva unutrašnjih poslova veruju da će taj problem, koji se pojavio u nekoliko sporadičnih slučajeva od 1. januara 2018. godine do danas, biti rešen i da će naši vozači moći nesmetano da učestvuju u saobraćaju na putevima u Mađarskoj.

"Mediji opet ne pišu istinu: Režim prelaska granice nepromenjen"

Foto: B92
Crnogorska "Pobjeda" piše da srpski mediji, kao i prethodnih godina pred početak turističke sezone, pišu kako se turisti iz Srbije, koji su zainteresovani da godišnji odmor provedu na crnogorskom primorju, boje komplikacija na graničnim prelazima, čak iako imaju sve neophodne potvrde koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

“Iz crnogorskog Ministarstva, međutim, demantuju takve tvrdnje. Povodom izveštavanja medija u Srbiji da se iz ove države u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje 'potvrde o produžetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka', gdje se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije), obaveštavamo da se u režimu prelaska državne granice iz Srbije u Crnu Goru ništa nije promenilo u odnosu na prethodni period, shodno sistemu reciprociteta kada je ulazak iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto u pitanju”, odgovorili su iz crnogorskog MUP-a na pitanja "Pobjede".

Iz MUP-a Crne Gore ističu da to znači da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru preko graničnih prelaza, pored prezentovanja drugih potrebnih dokumenata lične isprave (lične karte ili pasoša) i vozačke dozvole, uz davanje na uvid i pomenute potvrde, odnosno potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije).

“Isto važi i za ulazak državljana Crne Gore u Srbiju”, kazali su iz crnogorskog MUP-a.

Ukoliko bude promena vezanih za dokumenta koja su potrebna za prelazak državne granice, kako ističu, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena, prenosi crnogorski portal CDM.

“Tačno je da određenom broju lica nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz Srbije. Međutim, ta lica nisu ispunjavala uslove propisane Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima za ulazak u našu zemlju, odnosno boravak na našoj teritoriji”, naglasili su u MUP-u Crne Gore. Inače, MUP Crne Gore je, na napise u medijima da je situacija slična na granici Srbije i Mađarske bila i prilikom ulaska u tu zemlju, pre mesec dana odgovorio da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, saopštila je Uprava policije MUP-a Crne Gore.

U tom saopštenju je istaknuto da je ono izdato povodom izveštavanja medija u Srbiji da se iz Srbije u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje "potvrde o prudužetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka", gde se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, odnosno produženje registracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: